Większość osób nie wyobraża sobie poranka bez filiżanki ciepłej kawy. Chęć sięgnięcia po małą czarną towarzyszy również kobietom ciężarnym, które często zastanawiają się, czy w ich stanie picie kawy w ogóle jest dozwolone? Jeśli tak, to w jakich ilościach?
Spis treści
Kofeina w ciąży
W kontekście picia kawy w ciąży, warto zastanowić się przede wszystkim nad jej głównym składnikiem, jakim jest kofeina. Jeszcze do niedawna wierzono w to, że kawa w ciąży nie jest wskazana, jednak lekarze stoją na stanowisku, że kobiety w stanie błogosławionym mogą spożywać niewielkie ilości kofeiny każdego dnia. Jej dobowa dawka wynosi maksymalnie 200 mg, co w praktyce oznacza, że można pozwolić sobie na dwie filiżanki słabej kawy. Nie należy przekraczać dawki maksymalnej, ponieważ nadmiar kofeiny może działać szkodliwie na płód. Kofeina bez większego problemu przenika przez łożysko, natomiast rozwijający się płód nie radzi sobie w odpowiedni sposób z jej metabolizowaniem. Związek ten może też zakłócać przepływ krwi w łożysku, przez co zaburzony zostaje transport substancji odżywczych.
Jaką kawę warto wybierać w ciąży?
Kobiety w ciąży mogą co prawda zdecydować się na to, aby każdego dnia wypić filiżankę espresso, jednak specjaliści radzą, aby unikać zbyt mocnych kaw, które mogą podrażniać żołądek. Wiele osób posiada w domu ekspres na kapsułki, za pomocą którego możemy przygotować lżejsze napoje kawowe, jednak z drugiej strony należy pamiętać, że nawet delikatna w smaku kawa może zawierać spore ilości kofeiny. Specjaliści radzą, aby w ciąży unikać kawy rozpuszczalnej oraz mielonej. Wydają się one być lekkie, jednak w praktyce ich spożywanie okazuje się być po prostu niezdrowe. Wszystko dlatego, że kawy te uchodzą za jedne z najgorszych jakościowo. O wiele lepszym rozwiązaniem będzie zmielenie ziaren bezpośrednio przed przygotowaniem kawy – możemy na przykład użyć do tego młynka elektrycznego. Następnie mamy do wyboru kilka opcji, bowiem do przyrządzenia kawy może nam posłużyć kawiarka czy też ekspres kolbowy. Kawę możemy spożywać o każdej porze dnia, lecz najlepiej wypijać ją o poranku, by kofeina nie utrudniała zasypiania. Warto pamiętać, że kawa działa moczopędnie, zatem wypicie jej przed snem przez kobietę w ciąży, której i tak często zdarza się korzystać z toalety w porze nocnej, nie jest najlepszym pomysłem.
Kawa w ciąży – czy zawsze jest dozwolona?
Kobiety, które są w ciąży, mogą pozwolić sobie na spożywanie niewielkich dawek kofeiny każdego dnia, jednak w niektórych przypadkach należy zachować szczególną ostrożność. Mowa tutaj przede wszystkim o kobietach, które mają problemy z nadciśnieniem. Problem ten dotyczy wielu ciężarnych, szczególnie w drugim i trzecim trymestrze. O to, czy możemy spożywać kawę, warto wtedy zapytać lekarza prowadzącego ciążę. Zwróćmy także uwagę na inne źródła kofeiny – 200 mg to dawka, która dotyczy ogółu spożywanych produktów, a nie tylko kawy. Kofeinę zawiera także:
- herbata,
- kakao (warto zwrócić uwagę w szczególności na czekoladę gorzką),
- yerba mate.
Kofeinę znajdziemy także w napojach energetycznych i w coli, choć oczywiście tego rodzaju produktów kobiety w ciąży w ogóle nie powinny spożywać. Pamiętajmy, że kawa, szczególnie dobrej jakości, jest nie tylko zdrowsza, ale i znacznie lepiej smakuje, zwłaszcza podana z ulubionymi dodatkami.