Frytki w ciąży – ziemiaczany przysmak

| |

Wiele kobiet ma ogromną ochotę na frytki w ciąży. Czy stanie się coś złego, jak ulegniesz tej pokusie?

Frytki to jedna z najpopularniejszych potraw na świecie. Szczególnie takie domowe, z chrupiącą skórką, usmażone na świeżym oleju… Czy powinnaś z nich zrezygnować – nawet jak je uwielbiasz – przez cały okres trwania ciąży?

'Smak na frytki’ chodzi za tobą od dłuższego czasu – niby wiesz, że nie powinnaś. Ale… może nie stanie się nic złego?

Cóż – i tak i nie!

Frytki w ciąży – zagrożenia

frytki w ciąży 2

Generalnie, ten smażony rarytas nie jest na liście produktów kategorycznie zakazanych – choć dużo mu nie brakuje!  Z całą pewnością, nie powinien być częścią twojej regularnej, codziennej diety – bo możesz bardzo poważnie skrzywdzić zarówno dziecko, jak i siebie!

Po pierwsze – zbyt dużo ziemniaków w diecie, niezależnie od ich formy przygotowania, to większe ryzyko zachorowania na cukrzycę. Jeśli jesz pyry kilka razy w tygodniu – to raczej powinnaś przestać. Twój organizm podczas ciąży jest niezwykle delikatny i obciążony – stąd nie możesz jeść tak wielu produktów, które przed zajściem w ciążę ci nie zagrażały.

Właśnie przez te osłabienie, wiele ciężarnych boryka się z cukrzycą. Szczęśliwie po porodzie choroba znika, nie mniej powinnaś na siebie w tym okresie bardzo uważać. Frytki w ciąży więc nie będą mądrym pomysłem – a regularne zajadanie się nimi, w konsekwencji mogą doprowadzić do cukrzycy.

Warto więc wymienić ziemniaki na inne warzywo – frytki z marchwi, selera również są pyszne!

Frytki w ciąży – groźny akryloamid

frytki w ciąży 3

Cukrzyca to nie jedyny problem. Uwielbiasz frytki idealnie usmażone, chrupiące, z wspaniałą złocisto-brązową skórką?  Im brązowsza – tym frytka smaczniejsza?

To nie dobrze! Bo takie frytki w ciąży są pomysłem fatalnym, przez dużą ilość akryloamidu. Ta szkodliwa substancja powstaje podczas smażenia – jest w stanie przeniknąć przez łożysko i bezpośrednio wpływać na rosnący płód.

Niestety, standardowa porcja frytek, wiąże się z znacznym przekroczeniem wszelkich dziennych norm na tą substancję – i to ponad tysiąckrotnie! Jedząc frytki w ciąży, świadomie więc szkodzisz zarówno sobie jak i dziecku.

A oprócz tego wiadomo – ten uwielbiany przysmak jest zwyczajnie ciężkostrawny, wysokokaloryczny, zwiera tłuszcze trans i  zwiększa zły cholesterol. Regularne zajadanie się nimi to prosta droga do otyłości i chorób układu krążenia.

Właśnie dlatego frytki w ciąży nie mogą być istotnym elementem twojej zbilansowanej diety i kategorycznie, powinnaś ich unikać!

To może chociaż od czasu do czasu?

Jeśli twoja dieta jest zbilansowana, różnorodna i bogata w cenne składniki mineralne i witaminy – pozwolenie sobie na frytki nie spowoduje tragedii. Nie powinnaś jednak ulegać pokusie zbyt często – wszyscy wiemy jak bardzo frytki potrafią być uzależniające!

Jak już się na nie zdecydujesz – warto postawić na ich domową wersję. Masz wtedy kontrolę nad składnikami takiego dania – jak i nad olejem – masz pewność, że jest świeży.

Frytki w ciąży mogą być też zdrowsze – wersja z piekarnika będzie lepsza niż wersja z patelni. Ziemniaki możesz też zastąpić innymi warzywami – kulinarna fantazja jest wskazana!

Poprzednie

Brokuły w ciąży – starożytne superfood

Tofu w ciąży – azjatycki diament

Dalej

Dodaj komentarz