Jadłospis ciężarnej kobiety powinien być szczególnie dobrze przemyślany. W jej diecie nie powinno zabraknąć odpowiedniej ilości substancji odżywczych, witamin i minerałów. Wiele kobiet zdaje sobie z tego sprawę, jednak zdarzają się wątpliwości, co właściwie można, a czego nie można spożywać. A jak to jest z tymi wonnymi rybami? Czy w ciąży można jeść śledzie?

Spis treści
Śledzie w ciąży, a właściwości odżywcze
Regularne spożywanie tych ryb posiada wiele korzyści. Słyną one z nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, ale także z witamin A, D, E, B6 i B12 oraz składników mineralnych takich jak jod, żelazo, cynk. Wysoka zawartość kwasów tłuszczowym omega-3 ma dobroczynne właściwości – może zmniejszyć ryzyko przedwczesnego porodu. Powinno się zatem jeść śledzie w ciąży, ponieważ mają dobroczynny wpływ na zdrowie.
Ponadto w porównaniu do innych ryb mają one niski poziom zanieczyszczeń, jeśli chodzi o rtęć. Jest to wyjątkowo istotne, gdyż zbyt duża ilość tego pierwiastka w przyjmowanym pokarmie może uszkodzić układ nerwowy dziecka w łonie. Rtęć z łatwością przedostaje się przez łożysko i w ten sposób może dotrzeć do mózgu maluszka . Warto jednak uważać na ryby zwłaszcza z Bałtyku, które według ekspertów nie są najlepszym wyborem.
Dlatego przed zakupem dobrze jest zwrócić uwagę na kraj pochodzenia produktu oraz jego skład. W sklepach z łatwością można znaleźć śledzie w promocji z bardzo dobrym składem w atrakcyjnej cenie.
Śledzie w occie, w śmietanie, czy w oleju?
W jakiej formie można jeść śledzie w ciąży? Poleca się w szczególności ryby świeże oraz mrożone, które można przygotować na wiele sposobów. Z pewnością śledzie w solance będą dla kobiet w ciąży o wiele lepsze ze względu na ich lekkostrawność w porównaniu do tych w śmietanie, czy occie. Ryby moczone w słonej wodzie powinno się wypłukać dokładnie z soli, ponieważ jej nadmiar może powodować obrzęki nóg oraz zatrzymuje wodę w organizmie.

Ponadto nie poleca się spożywania surowych śledzi ze względu na możliwość istnienia w nich pasożytów i bakterii. Po co tak ryzykować? O wiele bezpieczniej jest je spożywać po obróbce termicznej, np. rybę duszoną lub gotowaną na parze. Jeśli natomiast chodzi o śledzie w oleju, śmietanie, czy occie to nie należy z nimi przesadzać, gdyż oprócz dużej ilości soli i tłuszczów, mogą być do nich dodane niezdrowe konserwanty. Przyjmuje się, że dobrze jest jeść śledzie w ciąży 2 lub 3 razy w tygodniu.
Śledzie w ciąży – czy warto?
Oprócz tego, że dostarczają wiele cennych witamin i minerałów, ich działanie na organizm matki jak i dziecka jest nieocenione. Spożywanie śledzi w odpowiednich ilościach może przyczynić się do mniejszych objawów depresji poporodowej, do właściwego dojrzewania mózgu dziecka i lepszej jego kondycji zaraz po urodzeniu.
[…] Jakie gatunki ryb warto natomiast wybierać? Po które możesz sięgać z czystym sumieniem, a których powinnaś się jednak wystrzegać? Tak naprawdę najlepsze są śledzie, bo zwykle zawierają najmniej szkodliwych substancji, gdyż nie są w stanie ich kumulować. Napisaliśmy nawet o nich artykuł! […]
a wlasnie mialam robic sledzie w smietanie 😉