Czy w ciąży można jeść miód ?

| |

Miód nie tylko kusi smakiem, ale również oferuje szeroki wachlarz korzyści zdrowotnych. Pojawia się jednak pytanie – czy jednak jest bezpieczny dla przyszłych mam? Zanurzmy się w świecie miodu, odkryjmy jego tajemnice i sprawdźmy co ma do zaoferowania kobietom w ciąży, ale i nie tylko. Zapraszamy do lektury!

Miód Manuka – nowy superfood

Miód manuka to istny cud natury! Zaczynając od początku – jest produkowany przez pszczoły, które zbierają nektar z krzewu Manuka. Cieszy się on taką popularnością na całym świecie dzięki swoim unikatowym właściwościom zdrowotnym. Pozytywnie wpływa na odporność, wykazuje działanie przeciwgrzybicze, przeciwzapalne i przeciwwirusowe. Posiada także silne właściwości antybakteryjne, w związku z czym używany jest często w medycynie tradycyjnej do leczenia oparzeń i ran, oparzeń, a także innych schorzeń skórnych. Trzeba dodać, że autentyczny miód Manuka może być stosunkowo drogi z powodu jego wyjątkowym właściwościom, natomiast jest warty swojej cenie.

Czy w ciąży można jeść miód?

Kobiety w ciąży mogą, a nawet powinny jeść miód, zwłaszcza miód pasteryzowany lub komercyjnie produkowany. Miodu niefiltrowanego lub surowego lepiej unikać ze względu na możliwą zawartość bakterii, które mogą być szkodliwe dla niemowląt, ale ryzyko dla rozwijającego się płodu jest minimalne. W związku z tym wiele kobiet unika tego produktu w ciąży, aby zminimalizować ryzyko ekspozycji na potencjalnie szkodliwe patogeny. Natomiast warto zaznaczyć, że ten naturalny produkt jest bezpieczny i niestety nadal krąży mit o tym, że miodu nie można spożywać spodziewając się dziecka.

Trzeba jednak powiedzieć, że miodu nie należy uwzględniać w diecie nowonarodzonego dziecka. Nie można podawać mu miodu do 12 miesiąca życia ze względu na ryzyko zakażenia malucha bakterią laseczki jadu kiełbasianego, która może przyczynić się do do botulizmu niemowlęcego. Niemowlęta nie mają jeszcze w pełni rozwiniętego systemu trawiennego, aby zneutralizować bakterię. Inaczej jest u dorosłych i starszych dzieci, których system trawienny zdążył się rozwinąć.

Dlaczego warto jeść miód w ciąży?

Miód posiada bardzo wiele zalet! Jest nie tylko naturalnym słodzikiem, ale słynie także z wielu korzyści zdrowotnych, zarówno dla kobiet w ciąży, jak i dla wszystkich innych dorosłych. Jeśli masz ochotę na miód podczas ciąży i szukasz najlepszego dla siebie produktu, zdecydowanie warto sięgnąć po miód manuka.

Poniżej kilka powodów, dla których przyszłe mamy powinny rozważyć spożywanie miodu:

  • miód zawiera przeciwutleniacze, które są niezwykle pomocne w walce z wolnymi rodnikami, które z kolei przyczyniają się do uszkodzenia komórek,
  • miód ma właściwości przeciwzapalne, dlatego też stosuje się go przy bólu gardła i podczas kaszlu,
  • miód wspiera układ odpornościowy – część badań wykazuje, że ten produkt przyczynia się do wzmocnienia układu odpornościowy, co może być bardzo pożądane dla przyszłych mam, które chcą unikać infekcji,
  • miód jest naturalnym źródłem energii – miód dostarcza łatwo przyswajalną glukozę, dzięki temu może być zastrzykiem energii,
  • miód wspiera trawienie – działa on łagodząco na układ trawienny, a dodatkowo pomaga w przypadku takich dolegliwości, takich jak np. zgaga.

Podsumowanie

Panie w ciąży nie mają się czego obawiać i jeśli mają ochotę na miód lub chcą w naturalny, zdrowy sposób posłodzić letnią herbatę, jest on świetnym wyborem! Warto jednak zakupić ten produkt w sprawdzonym sklepie, np. https://hecadi.pl, aby mieć pewność, że kupujemy pełnowartościowy miód.

Poprzednie

E-recepty – najważniejsze informacje

Urządzenia do elektrostymulacji – do czego służą i jakie przynoszą korzyści?

Dalej
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x