Jest to najpopularniejsza hiszpańska kiełbasa, coraz popularniejsza w Polsce. Czy możesz jeść chorizo w ciąży?
Hiszpania słynie z wielu przysmaków, ale zdecydowanie chorizo jest jednym z najpopularniejszych z nich. Możemy wyróżnić wiele gatunków i rodzajów – różnią się wielkością, grubością, gatunkami mięsa czy przyprawami.
W sklepach możemy znaleźć chorizo wieprzowe – taką wersję dostaniemy najczęściej – ale też te na bazie drobiu, wołowe czy w wersjach wege.
Chorizo łatwo poznać – ma charakterystyczną czerwoną barwę – dzięki dodawanej do kiełbasy mielonej papryki. Ona właśnie nadaje jej lekko pikantny smak. Tradycyjnie suszy się ją na powietrzu i delikatnie wędzi. Czasami, dodaje się też do niej czosnek i pieprz, który jeszcze bardziej dodaje pikanterii.
Spis treści
Chorizo w ciąży – wartości odżywcze
Bez wątpienia, jest świetnym źródłem białka. Chorizo bogate jest też w żelazo, wapń, czy witaminy B6, B12 i D. Nie oznacza to jednak, że można się tą kiełbasą zajadać bez opamiętania! Jak na kiełbasę przystało, w 100 gramach znajdziemy blisko 300 kcal i około 25g tłuszczu. Niebezpieczeństwo z jedzenia chorizo w ciąży tkwi jednak gdzie indziej.
Jako, że to surowe mięso – zjadane w ten sposób może być niebezpieczne dla ciężarnych. Zachęcam do zapoznania się z artykułem dotyczącym toksoplazmozy.
Bakterie mogą spowodować zatrucie pokarmowe, które mogą zagrozić zarówno zdrowiu kobiety – jak i zdrowiu płodu. W związku z tym, chorizo w ciąży nie powinno być zjadane na surowo!
Według brytyjskiego NHS nie musisz jednak unikać jedzenia chorizo w ciąży całkowicie -trzeba jednak być ostrożnym i zachować umiar.
Jak jeść chorizo w ciąży, by mi nie zaszkodziło?
Przede wszystkim – nie możesz go jeść na surowo, z uwagi na bakterie listerii i toksoplazmozę! Jeśli jednak upewnisz się, że zostało odpowiednio przygotowane – czy to usmażone/ugotowane/upieczone, w temperaturze przynajmniej 71 stopni celsjusza – zmniejszysz ryzyko zatrucia pokarmowego do minimum. Wiąże się to z tym, że bakterie giną w takiej temperaturze. Podgrzana w ten sposób kiełbasa będzie bezpieczna – tylko musi być zjedzona od razu po przygotowaniu.
Według Walijskiego NHS, chorizo można też zamrozić na kilka dni, by pozbyć się pasożytów.
Nie oznacza to jednak, że możesz zajadać się chorizo w ciąży bez opamiętania!
Nie możesz z nią przesadzać!
Pamiętaj, że w składzie kiełbaski znajdziesz też dużą ilość soli i konserwantów. Sama kiełbasa serwowana jest w osłonkach jelitowych – gdy przesadzisz z ilością chorizo, może Ci i twojemu dziecku zwyczajnie nie służyć. Zdecydowanie, jest znacznie więcej zdrowych rzeczy, z których powinna składać się Twoja dieta! Rozsądnym jest zrezygnowanie z chorizo w ciąży całkowicie – jeśli to zbyt duże wyzwanie, ogranicz ten typ wędliny do minimum. Zdecydowanie nie jest to najzdrowsza opcja dostarczenia sobie białka. Jeśli jednak nie będziesz z nią przesadzać i właściwie przyrządzać – nie masz powodów do obaw.
Gdy zauważysz u siebie niepokojące symptomy zatrucia pokarmowego, które utrzymują się przez kilka godzin – albo i dni – koniecznie skontaktuj się jak najszybciej ze swoim lekarzem. Do niepokojących objawów można zaliczyć:
- wysoką gorączkę
- biegunkę
- odwodnienie
- krew w moczu lub stolcu
- utratę przytomności
Podsumowując -można jeść chorizo w ciąży – ale rozsądnie i z głową – koniecznie po odpowiedniej obróbce cieplnej!
Treści widoczne w serwisie czywciazymozna.pl nie mają na celu zastąpienia kontaktu pomiędzy Użytkownikiem Serwisu a jego lekarzem. Trzeba zaznaczyć, że serwis ma charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w powyższym Serwisie. Zanim Użytkownik Serwisu zastosuje się Przed do porad z zakresu wiedzy specjalistycznej, w szczególności medycznych, zawartych w naszym Serwisie powinien bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
[…] jak w przypadku chorizo i salami, szynka parmeńska w ciąży nie powinna być spożywana 'na zimno’. Prosto z […]
super i teraz już wszystko wiem 😉