Brokuły w ciąży – starożytne superfood

| |

Uprawiane już w starożytnej Grecji i Rzymie – cudowne zielone warzywo – szczególnie często gości na polskich stołach. Czy brokuły w ciąży również będą dobrym pomysłem?

W Polsce znajdują się jedne z największych upraw brokułów w Europie – nie bez powodu więc tak często – i na tak wiele sposobów – się nim zajadamy.  Czy w ciąży powinniśmy z niego zrezygnować?

Bynajmniej.

Brokuły w ciąży – na zdrowie!

Nie tylko nie ma niczego złego w zajadaniu się nimi – włączenie ich do diety będzie miało prozdrowotny wpływ dla Ciebie i Twojego dziecka! Brokuły w ciąży, to prawdziwe superfood – rewelacyjny element zdrowej, zróżnicowanej diety.

Znajdziesz w nich:

  • żelazo – ważne dla rozwijającego się dziecka. Jego niedobór może bardzo negatywnie wpłynąć na Twoją ciążę – może wiązać się nawet z przed wczesnym porodem i  problemami w rozwoju noworodka.
  • wapń – wzmocni m.in kości , przyczyni się do prawidłowego rozwoju układu nerwowego. Jest to szczególnie ważne! Ciężarne często zmagają się z problemami z kośćmi. Dbanie o nie to twój obowiązek!
  • cynk i magnez
  • witaminę A, B, C, beta karoten
  • kwas foliowy
  • błonnik –  dzięki któremu trochę czasu minie, zanim znowu poczujesz się głodna
  • przeciwutleniacze
  • karotenoidy – które pozytywnie wpłyniesz na swój wzrok
  • glukorafaninę –  wpłynie pozytywnie na regenerację komórek skóry
  • dobre wieści dla cukrzyków  – brokuły mają niski indeks glikemiczny. Pomagają również w regulacji poziomu cukru

Brokuły w ciąży wzmocnią też twoje stawy, ścięgna i tkankę łączną.  Poprawi się tez jakość twojej skóry!

A oprócz tego… brokuł jest  jeszcze niskokaloryczny! W 100 gramach znajduje się zaledwie 35 kalorii! Czy mogło by być piękniej?

Jeśli zmagasz się również z zaparciami w ciąży, o których więcej pisaliśmy tutaj – brokuły również śpieszą z pomocą!

W jakiej formie najlepiej jeść brokuły w ciąży?

brokuły w ciąży

Cóż… W jakiejkolwiek! Musisz zapamiętać, że te zielone warzywo jest Twoim przyjacielem! Choć oczywiście – jak ze wszystkim -nie można przesadzać.

  • Możesz ugotować je na parze ( albo normalnie, w garnku z wodą ) – i potraktować je jako zdrową przekąskę.
  • Ugotowane brokuły, możesz dodać do czego tylko zapragniesz! Domowa pasta na chleb, sałatka, domowa zapiekanka czy pizza -pozwól sobie na kreatywność!
  • Podsmaż na patelni z innymi składnikami
  • A może brokułowa zupa krem?

Podsumowując…

Czy można jeść brokuły w ciąży?

I to jeszcze jak!

 

Poprzednie

Pasztet w ciąży – czy zawsze niebezpieczny?

Frytki w ciąży – ziemiaczany przysmak

Dalej

Dodaj komentarz