Zupka chińska w ciąży – czy można?

| |

Kobiety przy nadziei mają różne zachcianki spożywcze. Część z nich deklaruje, że miało wyjątkową ochotę na przetworzone jedzenie takie jak hamburgery, hot dogi, zupki instant. Czasem to co zakazane może kusić i ciągnąć najbardziej. Jednak czy zupka chińska w ciąży do dobry pomysł?

Zupki chińskie – skład

Standardowo w skład zupki chińskiej wchodzi makaron błyskawiczny, mała saszetka z tłuszczem oraz torebka z dodatkami smakowymi i przyprawami. W tej ostatniej można znaleźć liczne substancje dodatkowe i zapychające, których spożycie powinno się ograniczyć do minimum. Są nimi np. tłuszcz palmowy, glutaminian sodu, inozynian disodowy. Warto zauważyć, że wspomniany mix substancji smakowych jest po prostu proszkiem. Oznacza to, że podczas suszenia w wysokiej temperaturze produkty takie jak m.in. marchew, seler, przecier pomidorowy zostają pozbawione wartościowych składników odżywczych. Ponadto w zupkach chińskich można znaleźć nawet kilka rodzajów cukrów i słodzików!

czy-mozna-jesc-zupki-chinskie-w-ciazy

Zupka chińska w ciąży

Zupki chińskie nie należą do zalecanych produktów w ciąży. Zawarte w niej substancje dodatkowe takie jak barwniki, substancje smakowe, aromaty mogą przedostać się do łożyska i zaburzyć prawidłowy rozwój motoryczny płodu. Może to spowodować nieodwracalne zmiany w rozwoju rosnącego w brzuchu maluszka. Ponadto zupki nie są najlepszym wyborem, ponieważ zawarta w nich sól może zaburzać gospodarkę mineralną organizmu powodując obrzęki zarówno nóg jak i innych części ciała. Przez niską zawartość witamin i składników mineralnych, powinno się unikać zupki chińskiej w ciąży.

Zupka chińska w ciąży – czy warto?

Zupki chińskie niebezpodstawnie cieszą się nieprzychylną opinią. Są ubogie w niezbędne składniki mineralne, zdrowe tłuszcze, witaminy, substancje bioaktywne. A energii dostarczają jedynie w postaci prostych węglowodanów. Zarówno makaron jak i mix przypraw nie należą do najzdrowszych. W plastikowej torebeczce z przyprawami znajdziemy wzmacniacze smaku, sztuczne barwniki i aromaty, niezalecane osobom chcącym zdrowo się odżywiać. Z kolei błyskawiczny makaron nie nasyci żołądka na długo. Zatem zastąpienie pełnowartościowych posiłków zupkami chińskimi może skutkować licznymi niedoborami, pogorszeniem samopoczucia i ogólnej formy organizmu.

Czy można jeść zupki chińskie w ciąży?

Każda przyszła mama z pewnością wie i stara się jak najbardziej może odżywiać zdrowo, tak by dostarczyć sobie i maluszkowi wszelkich niezbędnych witamin i minerałów. Zdarza się jednak, że kusi ją niezdrowy produkt taki jak zupka błyskawiczna. Zaznaczyć trzeba, że zupka chińska w ciąży jest niezalecana. Jednak jeśli spożywa się ją bardzo sporadycznie to nie powinna zaszkodzić, choć nigdy pewności nie ma. O ile cała dieta nie opiera się na tego typu produktach i nie spożywa ich codziennie, nie powinny zagrozić ciąży.

zupki-chinskie-w-ciazy

Zupki chińskie w ciąży a opinie mam

Nie każda ciężarna ma na tyle silną wolę, by zmienić cały swój dotychczasowy sposób odżywiania i odmówić sobie czegoś, na co ma ochotę. Część z mam przyznaje, że zdarza im się zgrzeszyć i zjeść zupkę chińską w ciąży. Nie wpędzaj się więc w zbędne poczucie winy. Może nie jest to najzdrowsze jedzenie, ale pamiętajmy, że wszystkie przetworzone produkty takie jak gotowe dania, nuggetsy, napoje gazowe, kiełbasy też nie cieszą się najlepszą renomą. Oczywiście jeśli boisz się o negatywne konsekwencje spożycia tego produktu, wtedy lepiej poczekać z tym po ciąży oraz po okresie laktacji.

Poprzednie

Orzeszki ziemne w ciąży

Szpinak w ciąży | Czy można go jeść spodziewając się dziecka? | Jakie są koktajle ze szpinakiem?

Dalej
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Jola

no jak dla mnie powinno sie unikac tego typu produktow…. chyba ze na prawde juz jakas mama nie moze wytrzymac…

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x