Przemyślana dieta przyszłej mamy to połowa sukcesu do zachowania zdrowia i zapewnienia prawidłowego rozwoju swojej pociechy rosnącej w brzuszku. Szpinak z pewnością jest tym produktem odżywczym, który należy włączyć do swojego jadłospisu będąc w ciąży. Dlaczego? Dowiesz się tego w poniższej części.
Spis treści
Szpinak w ciąży a wartości odżywcze
Ten gatunek rośliny, znienawidzony za dzieciaka – w okresie dorosłym wraca do łask i na domowe stoły. I nie bez powodu. Szpinak może poszczycić się dużą ilością witamin A, B1, B2, B3, C, a także pokaźną ilością sodu, magnezu, żelaza, wapnia i potasu. A zawarty w nim kwas foliowy jest niezwykle istotny dla przyszłym mam, ponieważ pomaga w zapobieganiu poważnym wadom kręgosłupa i mózgu rozwijającego się płodu.
Czy można jeść szpinak w ciąży?
Oczywiście, że tak. Jest to wręcz wskazane. Włączenie tej rośliny do diety może zapobiec anemii dzięki wysokiej zawartości żelaza. Jako że szpinak bogaty jest w błonnik, który usprawnia procesy trawienne, może pomóc przy zaparciach w czasie ciąży. Ponadto zawartość witaminy C cieszącej się popularnością w okresach, gdy dużo osób choruje na grypę i przeziębienie, pozwoli Ci zbudować odporność i zapobiegnie tym chorobom. Jest też dobra wiadomość dla kobiet w ciąży z nadciśnieniem. Otóż zawarty w liściach szpinaku potas dobroczynnie wpływa na normalizację ciśnienia krwi.
Szpinak w ciąży – w jakiej formie go spożywać?
Warto zaznaczyć, że podczas obróbki termicznej szpinak traci swoje drogocenne właściwości – podgrzewanie skutkuje utratą sporej części kwasu foliowego. W związku z tym najlepiej spożywać liście szpinaku na surowo, np. w sałatce albo dodane pod koniec gotowania do makaronu. Innym świetnym pomysłem są soki, smoothie lub koktajle zawierające te zielone liście.
Koktajle w ciąży ze szpinakiem
Jeśli chcemy w czasie ciąży dostarczyć sobie na raz sporej dawki witamin to koktajl ze szpinakiem będzie niezastąpiony. Zrobienie go jest niezwykle proste – zblenduj garść szpinaku z dojrzałym bananem, gruszką lub dwoma kiwi, a następnie dodaj 150 ml ulubionego mleka (np. migdałowego, kokosowego) i gotowe! A jeśli szukasz wersji lżejszej to zamiast mleka możesz użyć szklanki wody, tak by powstały sok miał rzadszą konsystencję. Taki napój z pewnością będzie zastrzykiem energii i ukoi pragnienie w słoneczne dni!
Kiedy uważać ze szpinakiem?
Zawarty w nim kwas szczawiowy może przyczyniać się do tworzenia się kamieni nerkowych. Także osoby cierpiące na tę dolegliwość lub przejawiające takie tendencje, powinny zrezygnować z tego produktu. Uważać powinny też osoby, które przesadzają z jedzeniem szpinaku, ponieważ mogą ich czekać nieprzyjemne konsekwencje, np. biegunki i wzdęcia.
szpinak jest mega zdrowy, wszyscy powinniśmy go jeść garściami wg mnie