Pizza w ciąży

| |

Nie zaleca się jedzenia tego fast foodu będąc przy nadziei przede wszystkim ze względu na dużą ilość “pustych” kalorii. Ciągnące się kawałki pizzy coś co każdy z nas w niej uwielbia. Jednak duża ilość sera oraz polewanie ciasta oliwą sprawia, że tworzy się z niej jakże smakowita, ale jednak bomba kaloryczna. Czy zatem pizza w ciąży to coś, czego należy unikać, czy czasem można sobie na nią pozwolić?

Czy można jeść pizzę w ciąży?

Jedzenie tego przysmaku może być bezpieczne, o ile jest gorąca, dobrze upieczona, nie przesadza się z jej ilością oraz zwraca się szczególną uwagę na niektóre dodatki. Przyszła mama oczywiście może sobie pozwolić na kawałek tego przysmaku od czasu do czasu, jeśli akurat ma na to ochotę. Kilka trójkątów tego popularnego fast foodu może niejednej poprawić humor. Trzeba jednak zaznaczyć, że najlepiej jest zdecydować się na własnoręcznie robioną pizzę. 

Z pizzą zamawianą z lokalu lepiej uważać, ponieważ może się zdarzyć, że nie zostanie dostatecznie dobrze dopieczona lub jej dodatki, zwłaszcza mięsne mogą być nieświeże lub przeterminowane. Mrożona pizza dobrej, sprawdzonej marki, która zostanie poddana obróbce termicznej nie powinna stanowić zagrożenia dla brzuchatki. 

Pizza w ciąży – na co uważać?

Owoce morza 🍤

Lepiej ich unikać będąc przy nadziei, ponieważ niedopieczone niosą ze sobą ryzyko wywołania infekcji pasożytniczej, wirusowej lub bakteryjnej.

Salami na pizzy w ciąży

Pizza z salami może być niebezpieczna dla Pań w ciąży, jeśli nie jest odpowiednio dopieczona. Aby uniknąć zagrożenia związanego z listeriozą lub toksoplazmozą, pizza z szynką parmeńską, chorizo, salami czy pepperoni powinna musi być naprawdę dobrze upieczona (10 -15 min w temp. 210 stopni). Jeśli nie mamy więc pewności, że została w ten sposób przygotowana, lepiej odmówić sobie tej przyjemności lub przyrządzić ten przysmak samodzielnie w domu.

Ser pleśniowy na pizzy w ciąży 🧀

Dojrzewające sery takie jak brie, camembert, sery z niebieską pleśnią zawierają więcej bakterii listerii niż inne sery. Tworzone z mleka niepasteryzowanego stwarzają ryzyko zarażenia się listeriozą, która może być groźna dla zdrowia maluszka. Jeśli zależy nam na serze, mozarella będzie bezpiecznym wyborem. Cheddar lub parmezan także, ponieważ są to twarde sery zawierające mniej wody przez co szansa na tworzenie się drobnoustrojów jest mniejsza.

Pikantne sosy i dodatki

Jest to także coś, czego lepiej się wystrzegać, ponieważ ostre produkty mogą obciążać żołądek i przyczynić się do dolegliwości układu pokarmowego.

Pizza w ciąży a inne wędliny 🍖

Boczek, szynka lub kiełbasa są produktami ciężkostrawnymi i wysokokalorycznymi przez co mogą przyczynić się do wzrostu cholesterolu we krwi. Innymi konsekwencjami ich zjedzenia mogą być nieprzyjemne wzdęcia, uczucie ciężkości, czy zgaga. Przede wszystkim nie wolno jeść pizzy z zimnymi wędlinami – jest to opcja narażająca młodą mamę najbardziej. 

salami-na-pizzy-w-ciazy

Pizza w ciąży – jaką najlepiej wybrać?

O wiele lepszym wyborem będzie pizza domowa. Przygotowując danie w zaciszu domowym, masz pewność, że wszystkie składniki są starannie dobrane i dokładnie umyte. Warto także wybrać spód pełnoziarnisty, który zawiera błonnik i witaminy, których nie znajdziesz w jasnym cieście z rafinowanej mąki. Kolejną dobrą radą jest dołożenie na górę warzyw i zieleninki, dzięki czemu nasz posiłek będzie bardziej wartościowy.

Jedzenie pizzy w ciąży – przeciwwskazania

Panie z nadwagą powinny szczególnie unikać tego kulinarnego symbolu Włoch. Utrzymanie zdrowej wagi i ograniczenie fast foodów takich jak hamburgery, frytki czy pizza jest szczególnie ważne w czasie ciąży. Dodatkowo przyszłe mamy cierpiące na cukrzycę ciążową koniecznie powinny skonsultować swój plan diety ze specjalisty i dobrać odpowiednie dawki insuliny.

Poprzednie

Jajko na miękko w ciąży

Popcorn w ciąży

Dalej

1 komentarz do “Pizza w ciąży”

Dodaj komentarz