Kurkuma to charakterystyczna żółta przyprawa, którą z pewnością zna każdy, a już z pewnością osoby lubujące się w indyjskiej kuchni. Powszechnie stosowana zarówno jako domowy lek na przeziębienie, jak i składnik maseczek, czy wielu potraw, nieodłącznie towarzyszy nam w codziennym życiu. Wiadomo, że ma pozytywny wpływ na zdrowie, ale czy dla wszystkich? Czy kurkuma w ciąży jest bezpieczna?
Spis treści
Kurkuma – zastosowanie
Chyba każdy słyszał o tzw. “złotym mleku”, czyli napoju z mleka, miodu i kurkumy, który spożywa się w celu wzmocnienia odporności. Jest to naturalna i łatwo dostępna metoda na szybsze wyleczenie się z przeziębienia, czy złagodzenie bólu gardła. Ta indyjska przyprawa, oprócz właściwości przeciwzapalnych, dodatkowo:
- wspiera odchudzanie,
- obniża poziom cukru we krwi,
- obniża poziom cholesterolu,
- pomaga w gojeniu się ran,
- pomaga w dolegliwościach związanych z wątrobą,
- łagodzi dolegliwości związane z drogami moczowymi,
- łagodzi bóle stawów.
W Indiach jest szeroko znana i stosowana jako substancja pomocna nie tylko przy dolegliwościach zdrowotnych ale także w kosmetyce. Kurkumina, substancja aktywna zawarta w kurkumie jest silnym przeciwutleniaczem, chroni przed działaniem wolnych rodników, dzięki czemu nasza skóra starzeje się wolniej.
Warto wspomnieć, że kurkuma występuje nie tylko w formie przyprawy – na rynku dostępna jest także kurkuma w kapsułkach.
Kurkuma w ciąży – czy można?
Zaleca się, aby kobiety w ciąży unikały stosowania tej przyprawy. Kurkuma nie jest szkodliwa, jednak jej nadmiar w diecie może zakłócić prawidłowy przebieg ciąży, dlatego osoby ciężarne powinny na nią uważać. Użyta od czasu do czasu nie powinna zagrozić przyszłej mamie. Działanie poronne kurkumy w ciąży nie zostało przebadane i potwierdzone naukowo.
Przede wszystkim nie wolno przyszłej mamie stosować suplementów diety opartych na bazie kurkumy, a jej stosowanie powinna zgłosić swojemu lekarzowi. Jeżeli natomiast chodzi o maseczki z kurkumy lub inne kosmetyki zawierające ją w składzie, to są dopuszczalne do użycia.
Kurkuma w ciąży – czy jest bezpieczna?
Kobiety w okresie ciąży powinny unikać spożywania kurkumy. Ma to związek z tym, że ta pochodząca z Indii przyprawa pobudza pracę macicy, co w najgorszym przypadku może skończyć się poronieniem lub przedwczesnym porodem. Głównym przeciwwskazaniem do jej stosowania w ciąży jest przeciwzakrzepowe działanie kurkuminy zawartej w kurkumie.
Ponadto nadmiar tej przyprawy w diecie może skończyć się nudnościami, biegunkami i innymi dolegliwościami na tle układu pokarmowego. Warto ponadto zaznaczyć, że kurkuma wchodzi w skład popularnej przyprawy curry, której także należy unikać w ciąży.
Kurkuma – przeciwwskazania
Osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe w szczególności nie powinny przyjmować suplementów z kurkumy ani samej kurkumy, ponieważ może ona nasilić działanie substancji w nich zawartych. Możliwymi skutkami ubocznymi w takim wypadku są niebezpieczne, samoistne, niekontrolowane krwawienia. Jej działanie przeciwzakrzepowe jest właśnie powodem, dla którego kurkuma w ciąży jest przyprawą, którą powinno się unikać.
interesujący artykuł 😉