Niezwykle charakterystyczny, wyborny, wyjątkowy. ‘Kropka nad I’ zapiekanek, sałatek i sosów.
Czy musisz rezygnować z grana padano w ciąży? A może kolejny mit obalony?
Spis treści
Grana Padano w ciąży
Większość społeczeństwa to amatorzy sera – zaczynając od całej redakcji ‘Czywciążymożna.pl’ na Tobie droga czytelniczko kończąc 🙂
Czy okres błogosławiony jest powodem, w którym powinnaś z grana padano zrezygnować? Przez lata na ten temat narosło wiele mitów – z kilkoma z nich chętnie się dzisiaj rozprawimy!
Warto pamiętać, że ten tytułowy gatunek sera to łatwo przyswajalne źródło białka i tłuszczu – zawiera niezbędne aminokwasy egzogenne. Jest też niezwykle bogaty w fosfor , miedź, cynk i … całą masę wapnia! W 100 gramach, zawiera się ponad 1000 mg tego mikroelementu!
Grana Padano w ciąży wydaje się być więc rewelacyjnym i wartościowym elementem zróżnicowanej diety. Bo w końcu, czy natura była by tak bezlitosna, by coś tak smacznego – i tak zdrowego jednocześnie – było dla Ciebie zakazane przez całe 9 miesięcy?
Grana Padano w ciąży – mity i zagrożenia
Bohater dzisiejszego tekstu jest serem długodojrzewającym, twardym, zwartym ,kruchym i ziarnistym tworzonym z krowiego mleka. Ser podpuszczkowy ‘dojrzewa’ od 9 miesięcy do nawet 2 lat. Im dłużej to trwa, tym jest bogatszy w aminokwasy i lepiej przyswajalny.
Kobiety w ciąży nie powinny spożywać produktów produkowanych na bazie mleka niepasteryzowanego – niestety najczęściej takie właśnie grana padano znajdziesz na sklepowej półce. Powód jest prosty – brak pasteryzacji, wiąże się z ryzykiem zakażenia się bakterią – np. listerią – co może negatywnie wpłynąć na płód.
Czy to oznacza że musisz obejść się ze smakiem?
W żadnym wypadku!
Grana padano w ciąży Ci nie zaszkodzi, pod warunkiem, że poddasz je odpowiedniej obróbce termicznej( powyżej 75C). Wysoka temperatura zabije bakterie. Jeśli więc planujesz ubogacić swój zapiekany makaron, sos, aromatyczną zupę, pizzę czy zapiekankę grana padano – nie masz powodów do niepokoju. Większość z nas, traktuje go głównie jako dodatek do potraw – brak możliwości jedzenia go bez obróbki termicznej, nie jest więc aż takim strasznym zakazem.
Czy powinnam go sobie odmawiać?
Tak długo jak pieczesz, smażysz czy gotujesz nie musisz się przejmować! Jak znajdziesz ‘grana padano’ produkowane z z mleka pasteryzowanego – tym lepiej!
Oczywiście, o ile nie przesadzamy z ilością – bo wszystko w nadmiarze szkodzi – a traktujemy gran padano w ciąży, jako element zróżnicowanej diety. Bogactwo makro i mikro elementów, rewelacyjne źródło białka, ogromna ilość wapnia – co tu dużo mówić, jedz na zdrowie!
Po tym artykule aż mi się zachciało pizzy z takim pysznym grana padano…