Spis treści
Domowe gofry – jak je przygotować? Czy można jeść gofry w ciąży?
Chrupiące gofry to pyszny deser, który chętnie jedzą dzieci oraz dorośli. Większości smak gofrów kojarzy się z czasem wakacyjnym i chwilą przyjemności w czasie słonecznego dnia. Do tego oczywiście dodatki. Przeważnie słodkie, takie jak bita śmietana, dżem, owoce, rodzynki. Chociaż zdarza się, że gofry podawane są także na słono, jednak w naszej świadomości funkcjonują one jako słodka przekąska.
- Pyszne gofry w domu – jak wybrać najlepszą gofrownicę?
- Co powinna jeść kobieta w ciąży? Czy w czasie ciąży możemy jeść gofry?
1. Pyszne gofry w domu – jak wybrać najlepszą gofrownicę?
Przygotowując w domowych warunkach chrupiące gofry z bitą śmietaną lub z owocami możemy zaskoczyć domowników wyjątkowym śniadaniem lub zrobić miłą niespodziankę na przyjęcie urodzinowe dzieci.
Gofrownice, które możemy znaleźć na rynku są prostymi w obsłudze urządzeniami, a wypiek ciasta na gofry odbywa się szybko. Ważne w gofrach jest to, aby były one miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Jednak na przygotowanie odpowiedniego ciasta pozwolą tylko najlepsze gofrownice. Jeżeli zależy nam na uzyskaniu prawidłowej struktury gofra, oczywiście istotny jest przepis, ale także urządzenie wysokiej jakości. Chcąc więc odtworzyć w domu kultowy smak gofrów z ulubionej budki, nie warto szukać oszczędności.
Wybór urządzenia może nie być taki oczywisty, ponieważ w marketach i sklepach ze sprzętem AGD znajdziemy wiele różnych modeli. Przed podjęciem decyzji warto odwiedzić portal zestawienie.pl i sprawdzić jaki produkt polecają użytkownicy.
2. Co powinna jeść kobieta w ciąży? Czy w czasie ciąży możemy jeść gofry?
Czy na tą słodką przyjemność mogą pozwolić sobie kobiety w ciąży? Jako kobieta musisz zdawać sobie sprawę, że prawdopodobnie w czasie ciąży przytyjesz. Z tego powodu oraz biorąc pod uwagę zdrowie dziecka, zaleca się zbilansowaną dietę, a w czasie ciąży zakazanych jest wiele produktów spożywanych na co dzień.
Czy zatem gofry w ciąży są dozwolone? Niestety ich spożywanie może wiązać się z ryzykiem Salmonellozy, ze względu na surowe jajka użyte do ciasta. W ciąży nie można spożywać także surowego mleka. Dla pewności lepiej unikać w tym czasie budek z lodami i goframi.
Istnieje jednak pewna alternatywa. Żeby spożywany przez Ciebie deser był nieszkodliwy, przygotuj własne wypieki. Pamiętaj, żeby używać wyłącznie pasteryzowanego mleka. W Internecie można natomiast znaleźć przepisy na gofry bez jajek. W razie jakichkolwiek wątpliwości zasięgnij opinii lekarza rodzinnego.