Zielona herbata w ciąży? Jak ją pić, żeby zaobserwować jej korzystny wpływ?

| |

Okres ciąży to niezwykły czas w życiu każdej kobiety. Właśnie wtedy warto w szczególności zadbać o prawidłowe zbilansowanie codziennej diety. W przypadku spożycia pewnych produktów ustalono specjalne zalecenia dla kobiet w ciąży. Możemy wyróżnić produkty zalecane lub — wręcz przeciwnie — przeciwwskazane dla kobiet ciężarnych. Do której grupy zalicza się zielona herbata?

Początki zielonej herbaty

Istnieje kilka legend, które opowiadają o początkach i wykorzystaniu zielonej herbaty, uprawianej w Chinach od 2700 roku p.n.e. Wśród nich najsłynniejsza jest ta dotycząca cesarza Shen Nunga, który jako zielarz i zwolennik dbania o zdrowie, zwykł pić wodę dopiero po jej przegotowaniu. Pewnego dnia, gdy odpoczywał siedząc w cieniu dzikiego drzewa herbacianego, powiew wiatru zrzucił kilka liści do dzbanka z gotującą się wodą. Cesarz, po spróbowaniu nieznanego naparu, zachwycony jego smakiem, zapragnął dowiedzieć się więcej o właściwościach tego niezwykłego krzewu.

Od II wieku n.e. korzyści płynące z picia zielonej herbaty były odnotowywane w chińskich dokumentach medycznych. W 1211 roku n.e. japoński mnich Eisai napisał pierwszy traktat o herbacie „Kissa Yōjōki”, w którym opisał, że Camelia sinensis posiada niezwykłą moc przedłużania życia. Po rozprzestrzenieniu się w całej Azji, zielona herbata dotarła do Europy około 1645 roku, przewieziona przez holenderskie statki handlowe wracające z kolonii.

Czym jest zielona herbata?

Zielona herbata (Camelia sinensis) należy do rodziny Theaceae. Nazwa botaniczna „Camellia” została nadana na cześć botanika Georga Josepha Kamela za cenny wkład w naukę, który znany był jako „Camellus” (1661-1706). Natomiast termin „sinensis” wywodzi się z łaciny i oznacza „chiński”.

Zielona herbata, pochodząca z kontynentalnej strefy Azji Południowo-Wschodniej, jest obecnie uprawiana na całym świecie, zwłaszcza w tropikalnych i subtropikalnych regionach klimatycznych.

Poszczególne rodzaje herbaty klasyfikuje się nie tylko ze względu na różnice w uprawie, ale także ze względu na proces przetwarzania liści, jakiemu są poddawane po zbiorze.

Zielona herbata jest pozyskiwana z młodych, świeżych liści. W przeciwieństwie do czarnej herbaty, dla której proces fermentacji jest niezbędny do uzyskania pożądanego aromatu. Dzięki temu, że zielona herbata pozyskiwana jest z pędów liści krzewu, które są poddawane minimalnej obróbce, ten gatunek cechuje się najdelikatniejszym smakiem, przy równoczesnej najwyższej wartości odżywczej.

Właściwości i korzyści płynące z picia zielonej herbaty, zwłaszcza te antyoksydacyjne, znane są od czasów starożytnych. Odkryjmy je razem i sprawdźmy, jak wpływają na kobiety w ciąży.

Czy można pić zieloną herbatę w ciąży?

Zanim omówimy niepodważalne korzyści z picia zielonej herbaty, odpowiedzmy sobie na kluczowe pytanie. Czy kobiety w ciąży mogą pić zieloną herbatę?

Tak, jednak z umiarem i przygotowaną w odpowiedni sposób.

Powody są różne i dotyczą zawartości teiny (odpowiednika kofeiny), a także obecności katechin (związków polifenolowych, które mogą ograniczyć wchłanianie kwasu foliowego).

Kobiety w ciąży powinny pić „słabą” zieloną herbatę, w ilościach nieprzekraczających 3 filiżanek w ciągu dnia. Należy pamiętać również o tym, że wraz z upływem czasu zaparzania wzrasta stężenie teiny w naparze. Z uwagi na to, że kofeina i jej pochodne nie są zalecane w ciąży, warto maksymalnie ograniczać jej spożycie.

Inną kwestią jest obecność katechin w zielonej herbacie, które mogą zaburzać wchłanianie kwasu foliowego z posiłków i z suplementów diety, jednak tylko wtedy, kiedy są spożywane w niedalekiej odległości. Kobiety w ciąży powinny odczekać minimum 2 godziny spożycia kwasu foliowego, zanim zdecydują się na wypicie filiżanki zielonej herbaty.

Właściwości i korzyści płynące z picia zielonej herbaty

Właściwości zielonej herbaty (Camellia sinensis) to przede wszystkim silne działanie tonizujące, moczopędne, depuratywne i antyoksydacyjne.

Zielona herbata może przynieść ciężarnej kobiecie liczne korzyści, m.in:

  • Obniża poziom cukru we krwi i cholesterolu LDL. W ciąży kontrolowanie gospodarki węglowodanowej i lipidowej ma kluczowe znaczenie. Prawidłowa dieta, oparta na produktach z niskim indeksem glikemicznym i tłuszczach przede wszystkim pochodzenia roślinnego, wspierana dodatkowo filiżanką zielonej herbaty, może znacząco zmniejszyć ryzyko rozwoju cukrzycy ciążowej.
  • Korzystnie wpływa na krzepliwość krwi, zmniejszając ryzyko wystąpienia zakrzepicy. Zakrzepica w ciąży może wystąpić w czasie trwania II trymestru. Należy uważnie obserwować swój organizm i regularnie badać się u lekarza prowadzącego.
  • Jest naturalnym antyoksydantem i przeciwdziała starzeniu się komórek. Właściwości przeciwutleniające pomagają zapobiegać różnym infekcjom i stanom zapalnym.
  • Jest naturalnym środkiem antybakteryjnym, szczególnie skutecznym w zwalczaniu niektórych bakterii w jamie ustnej, zmniejszającym ryzyko wystąpienia próchnicy.
  • Wzmacnia układ odpornościowy, co w okresie ciąży jest niezwykle istotne w kontekście bezpieczeństwa i zdrowia płodu.
  • Pozytywnie wpływa na układ nerwowy, zarówno matki, jak i płodu. Pamiętaj, jednak aby codziennie przyjmować odpowiednie ilości kwasu foliowego w celu zminimalizowania wystąpienia wad cewy nerwowej u płodu.
  • Sprzyja utracie wagi poprzez przyspieszenie podstawowej przemiany materii i zapewnienie długotrwałego uczucia sytości, co zmniejsza ryzyko przejadania się i sięgania po niezdrowe przekąski wzmagające apetyt. (Mimo tego, pamiętaj, że ciąża nie jest czasem na odchudzanie i rygorystyczne diety! Zadbaj o zbilansowany jadłospis, aby dostarczyć odpowiednią ilość energii i  wszystkich niezbędnych składników odżywczych!).

Zielona herbata — zaskakujące właściwości przeciwutleniające

Zielona herbata zawiera najwyższy procent przeciwutleniaczy występujących w naturze.

O działaniu antyoksydacyjnym decyduje obecność polifenoli — cząsteczek pochodzenia roślinnego pochodzących z wtórnego metabolizmu roślin. Są to substancje należące do grupy flawonoidów, które mogą zapewnić korzyści zdrowotne.

Katechiny to główne polifenole występujące w zielonej herbacie, które obniżają poziom LDL-cholesterolu i trójglicerydów, zapobiegają ryzyku rozwoju chorób układu krążenia.

Warto jednak podkreślić, że zielona herbata spożywana w ilościach, które przekraczają wyżej wspomniane zalecenia (umiarkowane spożycie jest całkowicie bezpieczne) może przyczynić się do niekorzystnego wpływu polifenoli na układ sercowo-naczyniowy płodu.

Dodatkowo częste picie zielonej herbaty zapobiega tworzenia się kamicy nerkowej.

 

Redaktor portalu pro-farm.pl.

Poprzednie

Gofry w domu

Co to jest czubryca zielona?

Dalej
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x