Dlaczego warto jeść ryby w galarecie i jak je przyrządzać?

| |

Ryba w galarecie jest daniem, które na polskich stołach pojawia się przeważnie z okazji świąt Bożego Narodzenia. Pomimo że na przygotowanie tej potrawy trzeba poświęcić trochę czasu, warto podjąć się tego zadania i jadać ją częściej, a nie tylko od święta.

Ryba w galarecie – dobra dla zdrowia!

Wymienić można wiele powodów, dla których opłaca się spożywać ryby w galarecie. Połączenie ryby i galarety plus rozmaitych dodatków, zwykle w postaci warzyw, to prawdziwa bomba odżywcza. Ryby powinny na stałe zagościć w naszej diecie, ponieważ są doskonałym źródłem białka łatwo przyswajanego przez ludzki organizm. W rybach jest mnóstwo witamin ze szczególnym wskazaniem na witaminy A, D, E i witaminy z grupy B. Zawierają również mnóstwo nienasyconych kwasów tłuszczowych na czele z tłuszczami omega-3. Oprócz tego ryby to skarbnica magnezu, wapnia, potasu, żelaza, jodu, selenu, fluoru, miedzi oraz manganu. Jedzenie ryb m.in. pomaga w utrzymaniu właściwego poziomu „dobrego” cholesterolu oraz wspomaga pracę układu krążenia. Co się natomiast tyczy galarety, to trzeba je jeść z racji na zawartość kolagenu niezbędnego do utrzymania kości i ścięgien w należytej kondycji. Kolagen łagodzi objawy osteoporozy oraz zapewnia skórze elastyczność. Nie bez powodu zatem ryba i galareta tworzą świetną parę – nie tylko wyśmienicie smakują, ale i są wartościowe ze zdrowotnego punktu widzenia.

Jakie ryby są najlepsze do galarety?

Z omawianym daniem kojarzy się przeważnie karp, ale rzecz jasna nie jest to jedyny gatunek ryby, który nadaje się do przygotowywania w ten sposób. Wyśmienicie smakują też pstrąg w galarecie, łosoś, sum, oraz dorsz. Doradcy z działu rybnego Carrefoura polecają próbowanie nowych rzeczy takich jak np. makrela w galarecie. Makrele są najchętniej spożywane w formie wędzonej, która jest np. idealną bazą do past na kanapki. Bez względu jednak na to, jaka konkretnie ryba wchodzi tu w rachubę, trzeba pamiętać o paru ważnych sprawach. Przede wszystkim ryba musi mieć możliwie jak najmniej ości, w związku z czym w rachubę powinny wchodzić albo filety, albo bardzo dokładnie oczyszczone ryby. Do galarety używa się zarówno ryb w kawałkach lub zmielonych, jak też i w całości – wtedy się je faszeruje. Każdy znajdzie wariant odpowiadający swoim preferencjom. Przy okazji wypada przypomnieć, że ryba zawsze musi być świeża – bezwzględnie trzeba sprawdzać informacje o terminach przydatności do spożycia.

Jak przygotować rybę w galarecie?

Zrobienie ryby w galarecie jest nieco czasochłonne, ale nie ma opcji, żeby tego pożałować. W pierwszej kolejności przygotowania wymaga ryba. Całe ryby należy oczyścić z ości – dopiero wtedy nadają się do dalszej obróbki. Zostawia się je w całości i faszeruje lub kroi na kawałki. Filety nadają się również do zmielenia. Chcąc uzyskać pożądany smak potrawy, trzeba ugotować pyszny bulion, np. warzywny. Niezwykle istotne jest to, aby był klarowny – w tym celu konieczne jest przelanie go przez gęste sitko. Dodaje się do niego stosowną ilość żelatyny – najlepiej postępować zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Po ułożeniu ryby na półmisku oraz przystrojeniu jej warzywami zalewa się ją bulionem z żelatyną. Aby galareta się zsiadła, półmisek z rybą musi trafić do lodówki na co najmniej kilka godzin. Rybę w galarecie skrapia się odrobiną octu lub soku z cytryny.

Ryba w galarecie ze sklepu – na co zwrócić uwagę?

Nie wszyscy mają czas na samodzielne przygotowanie ryby w galarecie. Poza tym przyrządzenie takiego dania wymaga już pewnych umiejętności kulinarnych. W takiej sytuacji nic nie stroi na przeszkodzie, żeby gotową rybę w galarecie kupić w sklepie. W tym zakresie oferta jest urozmaicona. Przy wyborze gotowej ryby w galarecie obowiązują dwie podstawowe zasady. Po pierwsze – produkt musi być świeży, tym bardziej że od momentu otworzenia go nie wolno przechowywać go zbyt długo w lodówce. Po drugie – istotną kwestią jest smak takiego wyrobu. Najlepsza gotowa ryba w galarecie to taka, która nie zawiera żadnych zbędnych dodatków. Krótki skład zdecydowanie przemawia na jej korzyść. Najrozsądniej jest robić zakupy u sprawdzonych i godnych zaufania sprzedawców.

Ryba w galarecie – na świąteczny stół i nie tylko!

Rybę w galarecie warto jeść nie tylko podczas Wigilii. To także idealna propozycja na drugie śniadanie czy kolację. Na pewno będzie smakować wszystkim domownikom – zwłaszcza że z dostaniem różnych gatunków ryb nie ma obecnie żadnych problemów. Liczne walory ryby w galarecie można szybko docenić. To wybory smak i sporo korzyści dla zdrowia. Jeśli ktoś dba o linię, nie musi obawiać się tej potrawy. Jedna porcja nie zawiera dużo kalorii, a do tego nie jest ciężkostrawna. Dodatek w postaci octu lub soku z cytryny podkręca jej smak i poprawia trawienie. Niektórzy uważają rybę w galarecie za dość ekskluzywne danie, ale wystarczy zmodyfikować swoje nawyki żywieniowe, aby zacząć nieco inaczej je postrzegać. Specjaliści od żywienia są zdania, że Polacy powinni zdecydowanie częściej sięgać po ryby – także i te w galarecie.

 

Artykuł sponsorowany

Poprzednie

Jak przestawić dziecko z pieluch na nocnik?

Kardamon w ciąży

Dalej
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x