Pistacje są cennym dodatkiem do zdrowej diety, a sięganie po nie może mieć bardzo dobry wpływ na nasze zdrowie. Co warto wiedzieć na temat tych orzechów? Jakie są ich wartości odżywczej i do jakich dań można je śmiało dodać?
Spis treści
Orzechy pistacjowe – co warto wiedzieć?
Orzechy pistacjowe uprawiane są głównie na terenie Azji Mniejszej i Środkowej, choć i w południowej części Europy, w Iranie oraz w USA można się spotkać z ich plantacjami. Pistacje pojawiają się też na terenie Palestyny oraz Chin. Ze względu na swój smak oraz wartość odżywczą, przekąska ta cieszy się wielką popularnością na całym świecie.
Pistacje – ceny
Ceny pistacji zależą od ich jakości, wagi opakowania oraz formy – można kupić pistacje zarówno łuskane jak i niełuskane, solone bądź prażone. Można przyjąć, że średnio 1 kg tych pysznych przekąsek kosztuje od 50 zł do 120 zł. Warto zaznaczyć, że koszt niełuskanych pistacji zazwyczaj jest niższy. Przykładowo za pistacje niełuskane, lekko solone w opakowaniu 500g zapłacimy ok. 27-29 zł. Przy wyborze produktu, oprócz ceną, warto kierować się także opinią sprzedawcy na rynku. W związku z tym najlepiej wybrać sprawdzony sklep taki jak https://biowski.pl.
Pistacje i ich wartość odżywcza
Orzechy pistacjowe mogą rewelacyjnie wpływać zarówno na ogólny stan naszego zdrowia, jak i na naszą urodę. W orzechach tych można znaleźć wiele bioaktywnych składników, pozwalających na skuteczną ochronę przed chorobami cywilizacyjnymi. Pistacje to cenne wsparcie w walce z nadciśnieniem, to również cenny dodatek do diety, która ma zminimalizować ryzyko rozwoju choroby nowotworowej.
Dzięki sporej ilości potasu, orzechy te stają się cennym wsparciem dla serca, układu krwionośnego oraz dla naszych mięśni. Znajduje się w nich również tak cenny składnik, jak witamina K. To silny przeciwutleniacz, dzięki któremu wolne rodniki przestają być dla nas aż tak wielkim zagrożeniem. Orzechy pistacjowe odgrywają też bardzo ważną rolę w profilaktyce miażdżycy i chorób serca. To zasługa fitosteroli, dzięki którym można chronić się przed zbyt wysokim stężeniem złego cholesterolu oraz wszelkimi konsekwencjami związanymi z tym faktem.
Czy w ciąży można jeść pistacje?
Będąc w ciąży jak najbardziej można spożywać pistacje, wręcz jest to wskazane ze względu na ich pozytywny wpływ na zdrowie. Panie spodziewające się dziecka powinny jednak wybrać pistacje niesolone łuskane, gdyż nadmiar soli w ich diecie jest niewskazany.
Jeśli chodzi o bezpieczeństwo, nie ma ścisłego górnego limitu liczby pistacji, które można zjeść w ciągu doby. Jednakże dobrym pomysłem będzie spożywanie tych orzechów w sposób umiarkowany. Zaleca się spożywanie ok. 30 gramów pistacji, czyli około 49 orzechów na dzień. Ponadto ważne jest, aby podczas ciąży urozmaicić swoją dietę w różnorodne produkty spożywcze.
Ilość tej przekąski warto ograniczyć nie ze względów bezpieczeństwa a ze względu na to, że pistacje są jednak bogate w kalorie i tłuszcz. Mimo że tłuszcze nienasycone są ważne dla zdrowia mózgu, przesadzenie z ilością tych orzechów może wpłynąć na przyrost wagi, ponieważ w 100 g mają one ok. 600 kcal.
Pistacje w ciąży – dania
Orzechy pistacjowe są na tyle wdzięcznym produktem kulinarnym, że jesteśmy w stanie ich użyć zarówno w daniach słodkich jak i wytrawnych. Przykładowo możemy ich użyć jako posypki do ciast, rogalików, a nawet do… sernika pistacjowego! Jeśli nie masz ochoty na nic słodkiego – to nic! Pistacje można wykorzystać jako składnik sałatek, pasty brokułowo-pistacjowej, warzywnego caprese lub po prostu można je dodać do ulubionego makaronu z warzywami lub kurkami. Tego typu eksperymenty kulinarne z pewnością odmienią oblicze nudnej, monotonnej kuchni!
Pistacje to zdrowa przekąska, po którą warto sięgać. Dzięki tym orzechom możemy cieszyć się wspaniałym smakiem, a jednocześnie – wspierać swój organizm w prosty i skuteczny zarazem sposób.
Artykuł sponsorowany