Czy w ciąży można jeść grzyby?

| |

Czy w ciąży można jeść grzyby? Niemało kobiet zadaje sobie to pytanie przygotowując obiad. W internecie niestety można spotkać się z wieloma mitami na ten temat. Jednak eksperci są zdania, że jadalne grzyby są bezpieczne zarówno dla przyszłych mam jak i dla ich maluszków.

Jedzenie grzybów w ciąży

Nadają się one do spożycia, pod warunkiem że są dokładnie umyte, pochodzą ze znanego źródła i posiada się pewność, co do tego, czy są jadalne. Grzyby powinno się jeść w formie suszonej lub poddane obróbce termicznej. Absolutnie nie powinno się jeść surowych grzybów. Natomiast kolejnym zastrzeżeniem jest stan zdrowia ciężarnej. Jeśli odczuwasz mdłości, wzdęcia lub zgaga uprzykrza Ci życie, jedzenie grzybów w ciąży Ci nie posłuży, ponieważ należą one do ciężkostrawnych produktów.

Czy w ciąży można jeść grzyby

Grzyby w ciąży, a składniki odżywcze

Jedzenie grzybów w ciąży pomoże dostarczyć wielu cennych składników. Zawierają witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B5), które wzmacniają centralny układ nerwowy organizmu. Są także bardzo dobrym źródłem witaminy D ułatwiającej przyswajanie wapnia. A spore zasoby fosforu w grzybach pomagają wzmocnić kości oraz zęby. Jednak dla kobiet ciężarnych najistotniejszą informacją powinna być ta, że grzyby dostarczają żelazo, które obniża ryzyko przedwczesnego porodu oraz zapobiega anemii.

Grzyby leśne w ciąży

A czy w ciąży można jeść grzyby leśne? Ich jedzenie jest wręcz wskazane. Zawierają one selen, który wspomaga pracę tarczycy. Z kolei ten gruczoł ma dobroczynny wpływ na przebieg ciąży oraz rozwój płodu. Dodatkowo selen może wzmocnić układ odpornościowy. W zależności od rodzaju grzyba, różnią się one zawartością witamin i minerałów. Przykładowo koźlarz babka i borowik szlachetny słyną z największej zawartości potasu. Smardz jadalny jest bogaty w żelazo i zaspokaja prawie 20% dziennego zapotrzebowania na cynk u kobiet ciężarnych.

Grzyby leśne w ciąży

Pieczarki w ciąży

Obok kurek, borowików i boczniaków, są one szczególnie polecane kobietom przy nadziei. Zawierają duże ilości żelaza, selenu, prowitaminę A i niacynę (wit. B3). Jak każde grzyby są niskokaloryczne, więc zajadając się nimi nie trzeba liczyć kalorii. A jak podawać pieczarki w ciąży? Marynowane grzyby będą doskonałym dopełnieniem obiadu. Z zastrzeżeniem, że osoby cierpiące na zgagę lub wrzody żołądkowe powinny unikać grzybów w occie w ciąży ze względu na drażniący żołądek kwas octowy. Natomiast jeśli zależy Ci na jak najmniej ciężkostrawnej ich formie, poleca się duszone lub gotowane pieczarki.

Grzyby mun w ciąży

Te pochodzące z Chin produkty, często dodawane do sałatek, zup i sosów, także wykazują prozdrowotne właściwości. Jedzenie grzybów mun może zapobiegać zatorom oraz innym niedrożnościom naczyń krwionośnych. Wykazują także zdolności przeciwzapalne. Kobiety w ciąży także mogą je wprowadzić do jadłospisu. Jeśli chodzi o azjatyckie grzyby, to grzyby shiitake bardzo poleca się ze względu na swoje wartości odżywcze.

Odpowiadając na pytanie, czy w ciąży można jeść grzyby, odpowiedź jest twierdząca. Urozmaicona dieta bogata w produkty dostarczające cennych makroelementów i witamin korzystnie wpłynie na zdrowie przyszłej matki. 

Poprzednie

Spanie na brzuchu w ciąży

Czy w ciąży można jeść ryby?

Dalej
5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
irena

dobrze, ze nie muszę rezygnować z grzybów, bo są one absilutnie moim ulubionym produktem 😀

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x