W ciąży ma się wiele przeróżnych zachcianek, jeśli chodzi o jedzenie. Zagryzanie ogórka nutellą i wcinanie śledzi naprzemiennie z lodami nie jest obcym procederem dla kobiet ciężarnych. Natomiast jak wygląda sytuacja, jeśli chodzi o czereśnie w ciąży? Czy można je jeść?
Spis treści
Właściwości czereśni
Te sycące owoce nie tylko wspaniale smakują, ale działają też na organizm odtruwająco i oczyszczająco za sprawą witamin A i C. Ponadto można w nich znaleźć witaminę K, E, PP i witaminy z grupy B. Na szczególną uwagę zasługuje wit. B5, która wspomaga leczenie artretyzmu i pomaga przy opuchniętych stawach. Regularne jedzenie czereśni może wpłynąć na poprawę cery i skóry – dzięki nim stanie się bardziej elastyczna i gładsza.
Nie da się ukryć, że owoce te zawierają antyoksydanty, które zwalczają wolne rodniki tlenowe. Dzięki temu opóźniają proces starzenia, a organizm jest mniej narażony na rozwój chorób takich jak nowotwory. Czereśnie zawierają magnez, wapń, żelazo, fosfor ale przede wszystkim potas. Ten ostatni pomaga regulować ciśnienie krwi, a także korzystnie wpływa na pracę serca i nerek. Natomiast występujący w nich jod wspomaga produkcję hormonów tarczycy oraz stymuluje przemianę materii.
Czereśnie w ciąży – czy mogą zaszkodzić?
Nadmiar tych słodkich owoców może powodować wzdęcia, co może być wyjątkowo uciążliwe w czasie ciąży. Jako że są one również moczopędne, zbytnie przejadanie się nimi może doprowadzić do częstych wypraw do toalety. Argumentem na niekorzyść jest także fakt, że czereśnie są ciężkostrawne, więc w diecie przyszłej mamy nie powinny występować w dużych ilościach.
Jeśli mają nie zaszkodzić, trzeba pamiętać o dokładnym umyciu owoców. Należy unikać ich będąc nieszczęśniczką posiadającą wrażliwy żołądek, ponieważ surowe czereśnie mogą dość długo w nim zalegać. Dodatkowo lepiej nie spożywać ich przed ciężkostrawnym posiłkiem, gdyż utrudniają one trawienie tego typu dań.
Jaka porcja czereśni jest polecana?
Ze względu na bogactwo składników mineralnych i witamin, warto urozmaicić dietę o te czerwone owoce. Zaleca się spożycie małej miseczki (3 garście) dziennie zarówno w I, II jak i III trymestrze. Taka ilość dostarczy ok.180 kcal i ok. 40g węglowodanów. W związku z tym większe porcje tych pyszności mogą podwyższyć poziom cukru we krwi, a przy tym zaburzyć dzienny bilans kobiety w ciąży.
Najważniejsze jest jednak obserwowanie organizmu i dostosowanie ilości owoców do siebie. Jeśli czujesz, że już niewielka ilość czereśni cię wzdyma lub ewidentnie ci nie służy, lepiej rozejrzeć się za innymi owocami.
Czereśnie a karmienie piersią
Młoda mama, która karmi piersią powinna dostarczać sobie wartościowych witamin i minerałów, więc nie powinna rezygnować z czereśni. Wyjątkiem jest, gdy rzeczywiście czuje, że źle na nią wpływają, wzdymają. Nie ma badań, które udowodniałyby, że jedzenie czereśni podczas karmienia piersią ma bezpośredni wpływ na powstawanie kolki u niemowlaka. Dodatkowo alergie na nie nie zdarzają się często, więc jest mała szansa, aby właśnie ten owoc spowodował uczulenie u dziecka.
Fajny artykuł!