Niestety anemia w ciąży to przypadłość, która może dotykać nawet 4 na 10 przyszłych mam. Nie należy jednak wpadać w popłoch, jeśli się okaże, że dotyka również i nas. Istnieją sposoby, aby sobie z nią poradzić, jednak bardzo ważna jest profilaktyka i regularne badania krwi. Jeśli zastanawiasz się jakie są początkowe objawy anemii, czym grozi lub co jeść, aby jej uniknąć to zapraszam do lektury.
Spis treści
Niedokrwistość w ciąży
Anemia w ciąży jest związana ze spadek poziomu hemoglobiny, która jest niezbędnym nośnikiem dla czerwonych krwinek odpowiadających za transport tlenu. Trzeba zaznaczyć, że w czasie ciąży zapotrzebowanie na żelazo wzrasta o ponad połowę i w tym czasie należy go przyjmować w ilości 27 mg dziennie. Często sama dieta może nie wystarczyć, żeby dostarczyć organizmowi zalecaną ilość tego mikroelementu. W takim przypadku najlepiej robić regularne badania krwi. A jeśli wyjdą jakieś nieprawidłowości to warto zapytać swojego lekarza ginekologa o suplementy.
Anemia w ciąży – objawy
Najlepiej jak najwcześniej rozpoznać objawy niedokrwistości w ciąży, jednak nie zawsze są one na tyle spektakularne, żeby zwrócić na nie uwagę. Jednak widząc, że nasz organizm zachowuje się inaczej niż dotychczas, najlepiej jak najszybciej udać się do lekarza w celu przeprowadzenia odpowiedniej diagnostyki.
Początkowe objawy anemii w ciąży to przede wszystkim:
- poczucie ciągłego zmęczenia,
- zawroty i bóle głowy,
- osłabione włosy i paznokcie,
- problemy z koncentracją.
Jeśli zbagatelizuje się wczesne objawy anemii, może ona przybrać bardziej zaawansowaną postać i dodatkowo powodować:
- bladość skóry,
- przyspieszone kołatanie serca,
- drętwienie rąk i nóg,
- problemy z widzeniem,
- bóle brzucha,
- niedociśnienie.
Anemia w ciąży – co jeść?
Jadłospis przy anemii w ciąży jest niezwykle istotny i może wpłynąć na poprawę lub pogorszenie stanu zdrowia. Dlatego jeśli zastanawiasz się co powinnaś jeść to jest kilka produktów, które pozytywnie wpłyną na podwyższenie poziomu hemoglobiny. Skup się przede wszystkim na produktach bogatych w wit. C i żelazo, czyli: nasionach roślin strączkowych, botwince, bobie, jarmużu, szpinaku, suszonych owocach, pieczywie pełnoziarnistym. Dodatkowo w twojej diecie może pojawić się więcej kakao, pestki dyni i orzechów.
Soki na anemię w ciąży
Jednymi z domowych sposobów na niedokrwistość w ciąży są soki. Łatwo dostępne, sycące i w szybki sposób mogą wpłynąć na poprawę zdrowia. Najlepsze soki na anemię dla pań w ciąży są przede wszystkim te bogate w wit. C czyli: żurawinowe, aroniowe, porzeczkowe, pomarańczowe, lemoniady, oraz żelazo: z botwinki, ze szpinaka, z pokrzywy, czy z natką pietruszki.
Anemia w ciąży – czym grozi?
Anemię koniecznie powinno się leczyć, zwłaszcza tą w zaawansowanym stadium. Niska hemoglobina w ciąży może prowadzić do zaburzeń pracy tarczycy matki, zaszkodzić płodowi już w 1 trymestrze i niekiedy doprowadzić nawet do poronienia. Z kolei w 2 i 3 trymestrze może prowadzić do wad rozwojowych czy zaburzeń rozwoju płodu. Pod koniec ciąży anemia może skończyć się także przedwczesnym porodem. Jednak nie jest powiedziane, że zawsze niska hemoglobina we krwi kobiety w ciąży kończy się źle. Oczywiście, są szanse że dzidziuś urodzi się zdrowy, jednak niedokrwistość może się odbić na jego zdrowiu i zdrowiu mamy.
Niska hemoglobina w ciąży – kiedy do szpitala?
Gdy objawy anemii się zaostrzą oraz gdy pojawią się dodatkowo omdlenia i gwałtowne spadki ciśnienia, wtedy należy udać się do szpitala. W skrajnych sytuacjach może być zastosowane leczenie dożylne.
Podsumowując – jak poprawić hemoglobinę w ciąży?
Przede wszystkim prawidłowa dieta bogata w produkty zawierające żelazo, witaminę C, B12 regularne badania morfologiczne oraz w razie konieczności suplementacja, jednak tylko pod warunkiem wcześniejszej konsultacji z lekarzem.
niestety masa moich kolezanek cierpiala na anemie w ciazy…