Sposób, w jaki odżywia się kobieta w ciąży, może okazać się istotny w kontekście zachowania zdrowia ciężarnej oraz jej potomka. Tylko zróżnicowana i bogata w składniki odżywcze dieta zapewni dobre warunki do rozwoju płodu. Czy wiesz, jakie witaminy i minerały odgrywają szczególną rolę w kwestii ochrony maleństwa rosnącego w łonie matki?
Bezpieczne żywienie w ciąży – co powinno znaleźć się na talerzu ciężarnej?
Panie, które spodziewają się dziecka, z reguły nie muszą przestrzegać żadnej, z góry ustalonej diety, jednak podstawą prawidłowego żywienia w ciąży jest spożywanie pełnowartościowych i różnorodnych pokarmów, które stanowią najlepsze źródło niezbędnych składników odżywczych. Przyszłe mamy powinny unikać fast foodów oraz żywności wysoko przetworzonej i jak najczęściej sięgać po świeże owoce lub warzywa. Warto przygotowywać posiłki bazujące na produktach pełnoziarnistym, zdrowych tłuszczach lub lekkim białku. Kobiety w ciąży muszą zwracać większą uwagę na to, co ląduje na ich talerzach, ponieważ panie spodziewające się dziecka nie powinny spożywać niepasteryzowanych wyrobów mlecznych, surowego mięsa, ryb i owoców morza ani grzybów leśnych. Wszystkie produkty należy dokładnie myć przed spożyciem, aby niepotrzebnie nie narażać się na zatrucia lub zakażenia.
Dlaczego kobiety w ciąży powinny zadbać o prawidłową suplementację?
Do poprawnego rozwoju płodu są potrzebne liczne składniki odżywcze dostarczane dziecku wraz z jedzeniem spożywanym przez matkę. Niedobór niektórych substancji w okresie ciąży może podwyższać ryzyko występowania chorób lub wad rozwojowych u potomka. Jednym z najważniejszych związków, które należy suplementować już na etapie starania się o dziecko, jest kwas foliowy. Kobieta ciężarna powinna rozszerzyć swoją dietę także o inne preparaty z witaminami i minerałami – oczywiście tylko wtedy, gdy zachodzi taka potrzeba. Dobrym sposobem na zapewnienie dziecku jak najlepszych warunków do rozwoju jest przyjmowanie kompleksowych suplementów z kwasem DHA: https://mybionic.pl/formeds-prenacaps-zestaw-multi-2-dha-dla-kobiet-od-13-tygodnia-ciazy-i-karmiacych.
Żelazo – czy należy je suplementować?
Suplementacja żelaza jest zalecana w przypadku, gdy u kobiety w ciąży zostanie stwierdzony niedobór tej substancji. Zbyt niskie stężenie żelaza jest powszechnym problemem wśród pań spodziewających się dziecka. Do głównych objawów braku tego pierwiastka należą:
- ból głowy,
- zmęczenie,
- kołatanie serca,
- duszność w trakcie wysiłku,
- bladość skóry,
- senność.
Ignorowanie niedoboru żelaza prowadzi do anemii, dlatego nie należy lekceważyć powyższych objawów. Zbyt niskie stężenie tego pierwiastka można łatwo wykryć – wystarczy zapisać się na profilaktyczne badanie krwi.
Witamina D3 – dla wszystkich kobiet w ciąży oraz pań karmiących piersią
Każda osoba żyjąca w Polsce powinna suplementować witaminę D3, natomiast kobiety w ciąży potrzebują wyższych dawek tej substancji, wynoszących około 1500-2000 IU dziennie. Zalecane porcje witaminy mogą okazać się jeszcze większe w przypadku pań mających wysokie BMI. Optymalną dawkę ustala się na podstawie analizy wyników badania krwi. Witamina D3 może wspierać zdrowie kobiet ciężarnych, pań karmiących piersią oraz ich dzieci poprzez wpływanie na gęstość kości i prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego.
Artykuł partnera