Śniadanie to jeden z niewielu posiłków, przy którym cała rodzina może spędzić wspólnie czas nie tylko w weekendy, ale i w dni powszednie. Warto zadbać o to, by każdego ranka na stole znalazło się danie, które będzie zdrowe, smaczne i sycące. W tej roli świetnie sprawdzi się kaszka. Śniadanie będzie jeszcze bardziej pożywne, jeśli postawisz na tradycyjną kaszkę do gotowania zamiast popularnych produktów instant. Zobacz, jak ją przyrządzić, by ze sma-kiem zjadł ją każdy członek rodziny, bez względu na wiek.
Spis treści
Proste i pyszne połączenie: kaszka z dżemem
Zboża to grupa produktów, która zajmuje ważne miejsce w diecie dzieci, jak i dorosłych. Naturalne kaszki dla dzieci i całej rodziny to prosty pomysł na śniadanie, które szybko się nie znudzi, bo dlatego, że możesz je każdego dnia modyfikować, sięgając po kaszki z różnych rodzajów zbóż i dekorując je rozmaitymi dodatkami. Najbardziej oczywistym pomysłem na przyrządzenie kaszki jest ugotowanie jej na mleku.
Kaszka z owocami – świeżymi lub liofilizowanymi
Tradycyjną kaszkę dla całej rodziny mogą zwieńczać owoce. Kaszka z owsa, komosy ryżowej lub prosa doskonale smakuje ze świeżymi owocami np. truskawkami czy borówkami. Jesienią możesz serwować ją natomiast z jabłkami albo gruszkami. O tej porze roku pamiętaj też o sekretnym składniku – cynamonie! W kaszkach sprawdzą się nie tylko świeże owoce – możesz wykorzystać również te liofilizowane. Owoce w takiej formie zachowują smak, aromat i barwę świeżych owoców, a dodatkowo uzupełniają dietę dzieci oraz rodziców w witaminy i składniki mineralne.
Budyń w zdrowszej wersji
Twoja rodzina uwielbia budynie? To następny pomysł na śniadanie z wykorzystaniem zdrowych zbóż! By posiłek był pełnowartościowy, typowy budyń instant z torebki zamień na tradycyjną kaszkę, na przykład jaglaną. Wystarczy, że do mleka dodasz nieco więcej kaszyki, niż zaleca producent – dzięki temu uzyskasz konsystencję kremowego budyniu. Teraz wystarczy dodać do dania składniki, które Twoja rodzina lubi najbardziej: masło orzechowe, owoce albo gorzką czekoladę.
Naleśniki na bazie kaszki
Kolejny z oryginalnych pomysłów na kaszkę to… naleśniki! Dzień rozpoczęty takim śniadaniem od razu stanie się lepszy! Zwykła oczyszczona mąka pszenna nie jest jednak szczególnie zdrowym składnikiem – bazując na swoim sprawdzonym przepisie, zastąp ją chociaż w części kaszką, na przykład orkiszową. Takie naleśniki możesz podawać zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrawnej.
Pożywne ciastka
Naturalne kaszki są wyjątkowo wdzięcznym produktem spożywczym – w kuchni można wykorzystywać je na naprawdę wiele sposobów. Zaskocz swoją rodzinę śniadaniowymi ciastkami, słodzonymi daktylami! Postępuj podobnie, jak w przypadku naleśników – zamień zwykłą mąkę lub jej część na kaszkę – dobrym wyborem będzie ta owsiana. Ciastkamożesz zapakować dzieciom na drugie śniadanie do szkoły lub przedszkola i wziąć ze sobą do pracy.
Artykuł partnera