Niedobór jodu w ciąży – skutki, objawy i jak go uzupełnić?

| | ,

Planujesz spełnić swoje marzenie o macierzyństwie i chcesz się jak najlepiej przygotować do roli mamy? Pamiętaj, że już na tym etapie wiele z podjętych przez Ciebie decyzji będzie miało duży wpływ na Twoje dziecko. Odpowiednio zbilansowana dieta, zadbanie o kondycję fizyczną, wizyta u ginekologa i stomatologa, a także rezygnacja z papierosów, alkoholu i innych używek – wszystko to jest niezwykle ważne już na wczesnym etapie starań o bobasa. Równie kluczowe jest stosowanie suplementów diety zawierających m.in. jod. Czym grozi niedobór jodu w ciąży i dlaczego jest on tak ważny dla Ciebie i Twojego dziecka?

Jod – dlaczego jest ważny dla przyszłej mamy?

Jod to bez wątpienia jeden z najważniejszych pierwiastków w organizmie człowieka. Co istotne, jest niezbędny np. do syntezy hormonów tarczycy (trójjodotyroniny – T3 oraz tyroksyny – T4) – te zaś są odpowiedzialne za regulowanie funkcjonowania wielu narządów oraz układów w ciele człowieka. To właśnie one wpływają m.in. na prawidłowy rozwój układu nerwowego, termogenezę, lipogenezę, metabolizm, wzrost kości oraz działanie układu sercowo-naczyniowego.

Niedobór jodu w ciąży – skutki

Do najbardziej podstawowych źródeł jodu w kuchni należą przede wszystkim ryby (zwłaszcza dorsz, śledź i halibut), a także jaja, nabiał i sól jodowana. Z uwagi na ten ostatni produkt, Polska jest jednym z krajów o średnim ryzyku wystąpienia niedoboru jodu. Należy jednak pamiętać, że lekarze często zalecają ciężarnym diametralne ograniczenie spożycia soli kuchennej, co może prowadzić do niedoboru jodu w organizmie. Jakie mogą być zatem skutki niedoboru jodu? Najważniejsze to:

  • powstanie wola tarczycowego u ciężarnej,
  • wzrost ryzyka niedorozwoju umysłowego u dziecka,
  • zaburzenia mielinizacji włókien nerwowych,
  • uszkodzenie ośrodkowego układu nerwowego,
  • niedosłuch i głuchota u noworodków.

Gdy w wyniku niedoboru jodu dojdzie do niedoczynności tarczycy ciężarnej kobiety, może realnie zwiększyć się ryzyko poronienia, przedwczesnego porodu oraz niedoczynności tarczycy zarówno u płodu, jak i noworodka.

Zapotrzebowanie na jod w ciąży

Sposobem na niedobór jodu są – oprócz produktów spożywczych bogatych w ten pierwiastek – suplementy diety takie jak np. MAMA DHA Premium+ (więcej na https://mamadha.pl/), które oprócz jodu, mają w składzie m.in. witaminę D3, kwas foliowy czy DHA.

Zapotrzebowanie na ten pierwiastek u każdego może być nieco inne – zależy to głównie od wieku osoby i jej stanu fizjologicznego. Zgodnie z aktualnie obowiązującymi normami żywienia, osoby dorosłe w Polsce powinny suplementować około 150 µg jodu dziennie – u kobiet ciężarnych wartość ta jest większa i wynosi około 200-220 µg na dobę. Zwiększone zapotrzebowanie wynika m.in. z większego niż zwykle wydalania nerkowego jodu, wzmożonej aktywności niektórych enzymów i zapotrzebowania samego płodu.

 

Bibliografia:

  • Wiesner, P.Paśko – Stosowanie suplementów u kobiet ciężarnych w świetle najnowszych rekomendacji Polskiego Towarzystwa Ginekologów i Położników, Zakład Bromatologii, Wydział Farmaceutyczny UJ
  • Rekomendacje PTG w zakresie stosowania witamin i mikroelementów u kobiet planujących ciążę, ciężarnych i karmiących s. 140
  • Jarosz M, Rychlik E, Charzewska J. Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie. Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny; 2020
  • Chander SG, Lekha S, Pradip KS. Iron deficiency in pregnancy and the rationality of iron supplements prescribed during pregnancy. Medscape J Med. 2008, 10, 283-286.
  • Pearce EN. Effects of iodine deficiency in pregnancy. J Trace Elem Med Biol. 2012, 26, 131-133

 

Artykuł sponsorowany

Poprzednie

Wodoodporne podkłady do łóżeczka wybawieniem rodziców

Jakie są etapy leczenia uzależnień?

Dalej
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x