Niektóre desery kojarzą nam się z naszym krajem – to przede wszystkim sernik, drożdżówka czy makowiec. Są tak mocno polskie, że przygotowujemy je na wszystkie większe święta. A co kojarzy się na przykład z amerykańskimi deserami? Oczywiście New York Cheesecake, ale także klasyczne ciasteczka czekoladowe. Takie z kawałkami czekolady, idealnie okrągłe i kruche. Mamy dla Ciebie przepis na takie doskonałe ciasteczka.
Spis treści
Kiedy zrobić ciasteczka czekoladowe?
Klasyczne ciastka czekoladowe to deser, wbrew pozorom, bardzo prosty. Wymaga zaledwie kilku składników oraz odrobiny czasu. Nie musisz zatem zastanawiać się, na jaką okazję warto je zrobić, a kiedy lepiej odpuścić. Możesz upiec je bez problemu na podwieczorek, spotkania z bliskimi czy nawet po to, by leżały na półmisku w salonie, w razie gdyby mieli odwiedzić Cię goście. Takie ciasteczka to deser idealny na szybkie co nieco i deser do kawy. Jeśli więc kochasz czekoladę tak samo jak my, możesz robić je nawet codziennie.
Składniki na ciastka czekoladowe
Aby przygotować tradycyjne ciastka czekoladowe, potrzebujesz kilku składników, które prawdopodobnie i tak znajdują się w Twojej spiżarni. To oczywiście mąka, masło, mleko, jajka i proszek do pieczenia, a zatem półprodukty, bez których żaden cukiernik nie jest w stanie działać. Będziesz potrzebować też kakao, które sprawi, że ciastka nabiorą mocno intensywnego smaku. Nie obejdzie się też bez czekolady – najlepiej mlecznej, ale deserowa również świetnie się tu sprawdzi. Jeśli chcesz trochę poeksperymentować, możesz użyć również białej czekolady. Jest słodka i naprawdę dobrze sprawdzi się w tych ciasteczkach. Dla dodania charakteru ciasteczkom, możesz dodać do nich również ekstrakt waniliowy.
Przepis na tradycyjne ciastka czekoladowe
Przygotowanie ciastek czekoladowych rozpocznij od roztopienia połowy kostki masła. Zrób to w niewielkim garnku na małym ogniu, by nie przypalić masła. Kiedy się roztopi, odstaw je na bok i pozwól przestygnąć. Do miski wsyp 50 gramów cukru oraz łyżkę ekstraktu waniliowego (jeśli go dodajesz), a następnie wlej roztopione masło. Ucieraj tak długo, aż cukier się rozpuści. To zajmie minutę lub dwie. Do płynnej masy dodaj pięć czubatych łyżek kakao – dzięki temu ciastka będą intensywnie czekoladowe. Aby zrównoważyć smak, dodaj też szczyptę soli. Wbij dwa jajka i dodaj dwie łyżki mleka. Zmiksuj wszystkie składniki tak, by połączyły się idealnie, a następnie – ciągle miksując – dodaj łyżeczkę proszku do pieczenia i 160 gramów mąki pszennej. Pamiętaj o przesianiu mąki, by pozbyć się grudek i napowietrzyć ją. To sprawi, że ciasteczka będą bardziej puszyste. Miksuj aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Teraz przygotuj czekoladę. Posiekaj dwie tabliczki czekolady na mniejsze kawałki, a następnie dorzuć je do masy i delikatnie wymieszaj za pomocą łyżki. Możesz zastosować też czekoladowe dropsy. Piekarnik rozgrzej do temperatury 160 stopni. Na blaszkę wyłóż papier do pieczenia i zacznij nakładać na niego ciastka za pomocą łyżki. Nie muszą być idealne – rozleją się podczas pieczenia. Warto jednak trochę je spłaszczyć przed włożeniem do piekarnika. Pamiętaj o tym, by pozostawić między nimi odstępy. Piecz ciastka przez około 25 minut. Gdy zobaczysz, że ciasteczka zaczynają rumienić się na brzegach, będą już gotowe. Wyciągnij z piekarnika i czekaj, aż wystygną.
Tak przygotowane ciastka zajadaj, gdy tylko ostygną. Jednak uważaj – naprawdę szybko znikają z talerza!