Cynk to jeden z najważniejszych minerałów dla ludzkiego organizmu – ma ogromny wpływ na zdrowie, samopoczucie i funkcjonowanie poszczególnych mechanizmów w ciele człowieka. Cynk znajdziemy w około 200 enzymach, a dostarczać do organizmu możemy go w postaci dobrze zbilansowanej diety lub właściwych suplementów. Co jeszcze warto wiedzieć o cynku?
Spis treści
Czym jest cynk?
Tabletki z cynkiem to jeden z popularniejszych suplementów diety, jaki możemy znaleźć w aptekach. Nie ma w tym nic dziwnego, ponieważ jest on odpowiedzialny za dużą liczbę procesów w organizmie człowieka, przez co jest niezwykle cenny. Jak dokładnie działa cynk?
- Wpływa na układ odpornościowy, ponieważ uaktywnia hormon o nazwie tymulina. To hormon, który wydziela grasica, bez niego nie ma możliwości odpowiedniej pracy limfocytów T. To niezwykle ważne dla odporności, a także umiejętności organizmu reagowania na poszczególne zagrożenia.
- Cynk ma ogromny wpływ na zdrowie włosów, skóry i paznokci. Z problemami tego typu zmagamy się dość często, a wpływ na nie może mieć m.in. zła dieta, czy duża ilość stresu. Cynk łagodzi podrażnienia skóry, ogranicza łamliwość włosów i paznokci. Dobrze radzi sobie ze zwalczaniem niebezpiecznych wolnych rodników.
- Cynk stanowi wsparcie zarówno dla żeńskiej, jak i męskiej płodności. W pierwszym przypadku dlatego, że reguluje częstotliwość cyklu menstruacyjnego, w drugim – jakość plemników. Ważny jest także dla samego przebiegu ciąży – ogranicza ryzyko przedwczesnego porodu i poronienia.
- Wpływa na prawidłową pracę poszczególnych zmysłów, m.in. wzroku, węchu i zapachu. Dzięki niemu organizm łatwiej reguluje pracę serca, ciśnienie krwi, czy wydzielanie insuliny. Prawidłowy poziom cynku to także niższy poziom stresu oksydacyjnego, na którego tle mogą pojawiać się niebezpieczne schorzenia.
Cynk – tabletki, czy inne źródła?
Cynk w tabletkach to najpopularniejsze rozwiązanie. Dzięki niemu możemy dostarczyć organizmowi ten minerał w odpowiedniej ilości. Warto jednak decydować się na sprawdzone źródło suplementów, by mieć pewność, że ich jakość jest odpowiednia i że jest to produkt, który ma szansę pozytywnie wpłynąć na pracę organizmu.
Poza suplementacją warto również zwracać uwagę na jakość jedzenia. Cynk jest minerałem, który jest obecny w produktach spożywczych. Warto włączyć je do swojej diety, by zmniejszyć ryzyko ewentualnych niedoborów. W jakich produktach jest najwięcej cynku?
- W owocach morza, przede wszystkim w dzikich ostrygach;
- W dzikim ryżu (warto unikać tego mocno przetworzonego);
- W różnego rodzaju nasionach, m.in. pestkach dyni, słoneczniku, czy sezamie;
- W różnego rodzaju grzybach;
- W wątróbce;
- W orzechach nerkowca (jednak warto zwrócić uwagę na to, by wybierać je z ekologicznych plantacji, gdzie są pozyskiwane w sposób etyczny).
Niedobór cynku może się okazać dla organizmu niebezpieczny. Uwidaczniają się problemy związane z koncentracją, pojawia się częstsze zmęczenie. Organizm narażony jest na infekcje. Niedobór cynku może negatywnie odbić się na stanie włosów, paznokci i skóry.
Artykuł partnera