Co to jest czubryca zielona?

| |

Świat przypraw jest niezwykle różnorodny. Warto używać ich w swojej kuchni. Potrafią diametralnie odmienić nawet zwyczajną potrawę. Niektóre przyprawy są bardzo popularne, na przykład pieprz, ziele angielskie, ostra papryka. Nie brakuje też tych mniej znanych, zazwyczaj pochodzących z odległych zakątków świata. Wciąż mało popularną przyprawą w Polsce jest czubryca zielona. Warto jednak bliżej przyjrzeć się tej przyprawie. Jej ciekawy smak, pasujący do wielu potraw, może sprawić, że na stałe zagości w Twojej kuchni!

Czubryca zielona – podstawowe informacje

Tajemniczo brzmiąca czubryca zielona wcale nie jest egzotyczną przyprawą, pochodzącą z odległych lądów. Jest ona niezwykle popularna w Bułgarii i innych krajach bałkańskich. Czubrycą zieloną nazywa się tam mieszanki przypraw na bazie cząbru górskiego. Kupując gotową mieszankę, warto zwrócić uwagę, czy faktycznie ma w składzie cząber górski, a nie ogrodowy. Dodatek tego drugiego może znacznie obniżyć walory smakowe mieszanki przypraw oraz pozbawić ją wyjątkowego charakteru. Prócz cząbru górskiego, do czubrycy zielonej dodawane są liczne dodatki, na przykład mielony czosnek, pieprz, pietruszka, papryka, tymianek, suszona cebula, sól lub cukier. Każdy może więc wybrać taką mieszankę przypraw, która najbardziej odpowiada jego gustom.

Czubryca zielona w kuchni

Czubryca zielona doskonale sprawdza się w kuchni. To bardzo uniwersalna mieszanka przypraw, która pasuje do wielu dań. Jest bardzo aromatyczna, o delikatnym korzennym posmaku. Doskonale podkreśli charakter dań, ale go nie zdominuje. Pasuje do mięsa, ryb, wszelkiego rodzaju warzyw oraz jajek. Idealnie sprawdzi się do marynat, sosów, a także jako posypka na kanapki, pizzę, zapiekanki. Co ciekawe, czubryca zielona dobrze komponuje się z daniami kuchni polskiej, takimi jak bigos, gołąbki, czy różnego rodzaju gulasze mięsne i warzywne. 

Właściwości zdrowotne

Prócz walorów smakowych, czubryca zielona to również liczne składniki o działaniu prozdrowotnym. To kolejny powód, dla którego warto wprowadzić tę mieszankę przypraw do swojej codziennej diety. Ma doskonały wpływ na:

  • układ trawienny – łagodzi dolegliwości, takie jak niestrawność, zgaga, nudności. Warto dodawać też czubrycę zieloną do ciężkostrawnych potraw. Dzięki temu ich trawienie będzie łatwiejsze,
  • układ odpornościowy – przeciwdziała infekcjom, co istotne szczególnie w okresie jesienno-zimowym,
  • układ moczowy – wspiera jego pracę oraz pomaga w przypadku zapalenia pęcherza,
  • doraźnie przynosi ulgę w przypadku bólu gardła oraz zapalenia śluzówki,
  • wykazuje działanie łagodzące bóle menstruacyjne.

Gdzie kupić czubrycę zieloną?

Mimo, że popularność czubrycy zielonej z roku na rok rośnie, wciąż nie jest ona dostępna w każdym sklepie. Na szczęście z pomocą przychodzi nam Internet. Wysokiej jakości mieszanki przypraw kupimy bez problemu online. Warto zwracać uwagę na skład i jakość tej przyprawy, a także próbować wersji z różnymi dodatkami. Uniwersalność i ciekawy smak czubrycy zielonej bardzo szybko sprawią, że stanie się ona jedną z naszych ulubionych przypraw.

Poprzednie

Zielona herbata w ciąży? Jak ją pić, żeby zaobserwować jej korzystny wpływ?

Czy leczenie kanałowe jest bolesne?

Dalej
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x