W kuchni, znana jest od ponad 5 tysięcy lat! Zajadali się nią między innymi Persowie, Grecy i Rzymianie. Czy cebula w ciąży pomoże czy zaszkodzi?
Ciężko wyobrazić sobie bez niej codzienne gotowanie. Nam Polakom, wydaje się, że to jest nasze prywatne warzywo narodowe! Niestety, cebula jest używana w większości potraw na całym świecie, w ilościach znacznie większych niż Kraju nad Wisłą!
Spis treści
Cebula w ciąży, korzyści
Cebula uznawana jest generalnie za warzywo cenne i bezpieczne w kobiecej diecie – oczywiście, z pewnymi zastrzeżeniami, o których więcej będzie niżej.
Bogactwo witamin, minerałów i antyoksydantów sprawiają, że cebula w ciąży będzie fantastycznym elementem zróżnicowanej diety.
Duże ilości witaminy C, B6, żelazo, wapń, fosfor, magnes, potas, kwas foliowy – a wszystko to niezwykle cenne dla zdrowia rozwijającego się dziecka!
Cebula w ciąży:
- wzmocni Twój układ odpornościowy, pomoże w walce z infekcjami wirusowymi – co jest szczególnie ważne, by nie narazić się na grypę i przeziębienia. Układ odpornościowy kobiety podczas stanu błogosławionego jest szczególnie osłabiony
- ma działanie antyrakowe
- reguluje ciśnienie krwi
- zmniejszy ryzyko chorób serca
- pomoże na zaparcia – dolegliwość powszechną u kobiet w ciąży
- poprawi twoją skórę i włosy
- poprawia pracę jelit
- zwiększy apetet
Cebula w ciąży, zagrożenia
Jak większość rzeczy – w nadmiarze, może Ci zaszkodzić. Sok z cebuli w zbyt dużych ilościach, może negatywnie wpłynąć na Twój organizm.
Najbardziej popularne skutki uboczne, to:
- reakcje alergiczne
- biegunka
- problemy z oddychaniem
- zgaga
Oczywiście, jeśli generalnie borykasz się z problemami zdrowotnymi i cebula Ci nie służy – nie jedz jej również w trakcie ciąży. Szczególnie uważaj, gdy borykasz się z astmą, chorobami układu pokarmowego czy wysokim ciśnieniem krwi.
Ile cebuli, to nadmiar?
Warto pamiętać, że każdy organizm jest inny! Zazwyczaj, w 1 trymestrze ciąży możesz jej zjeść więcej niż w 2-gim i 3-cim, gdzie mogło by się to wiązać m.in. z problemami trawiennymi. Warto obserwować swój organizm!
Bezpieczna dawka – szczególnie w 3 trymestrze – to ok 50gram.
Podsumowując
Generalnie, cebula w ciąży jest uznawana za jedzenie bezpieczne i zalecane. Jak ze wszystkim jednak – nie można z nią przesadzić!
Warto też pamiętać, że wartość odżywcza tego warzywa spada wraz z obróbką cieplną. Jej najmniej zdrowa wersja, ta smażona – jest też najbardziej popularna. Pieczona, czy surowa będzie zdecydowanie lepszym pomysłem. Fajnym kuchennym trickiem, by ta jedzona surowo była łatwiejsza do zjedzenia – szczególnie jak masz wrażliwe podniebienie – jest namoczenie jej w wodzie, zaraz po pokrojeniu.