Cebula w ciąży

| |

W kuchni, znana jest od ponad 5 tysięcy lat! Zajadali się nią między innymi Persowie, Grecy i Rzymianie. Czy cebula w ciąży pomoże czy zaszkodzi?

Ciężko wyobrazić sobie bez niej codzienne gotowanie. Nam Polakom, wydaje się, że to jest nasze prywatne warzywo narodowe! Niestety, cebula jest używana w większości potraw na całym świecie, w ilościach znacznie większych niż Kraju nad Wisłą!

Cebula w ciąży, korzyści

Cebula uznawana jest generalnie za warzywo cenne i bezpieczne w kobiecej diecie – oczywiście, z pewnymi zastrzeżeniami, o których więcej będzie niżej.

Bogactwo witamin, minerałów i  antyoksydantów sprawiają, że cebula w ciąży będzie fantastycznym elementem zróżnicowanej diety.

Duże ilości witaminy C, B6, żelazo, wapń, fosfor, magnes, potas, kwas foliowy – a wszystko to niezwykle cenne dla zdrowia rozwijającego się dziecka!

Cebula w ciąży:

  • wzmocni Twój układ odpornościowy, pomoże w walce z infekcjami wirusowymi – co jest szczególnie ważne, by nie narazić się na grypę i przeziębienia. Układ odpornościowy kobiety podczas stanu błogosławionego jest szczególnie osłabiony
  • ma działanie antyrakowe
  • reguluje ciśnienie krwi
  • zmniejszy ryzyko chorób serca
  • pomoże na zaparcia – dolegliwość powszechną u kobiet w ciąży
  • poprawi twoją skórę i włosy
  • poprawia pracę jelit
  • zwiększy apetet

cebula w ciąży 2

Cebula w ciąży, zagrożenia

Jak większość rzeczy – w nadmiarze, może Ci zaszkodzić.  Sok z cebuli w zbyt dużych ilościach, może negatywnie wpłynąć na Twój organizm.

Najbardziej popularne skutki uboczne, to:

  • reakcje alergiczne
  • biegunka
  • problemy z oddychaniem
  • zgaga

Oczywiście, jeśli generalnie borykasz się z problemami zdrowotnymi i cebula Ci nie służy  – nie jedz jej również w trakcie ciąży. Szczególnie uważaj, gdy borykasz się z astmą, chorobami układu pokarmowego czy wysokim ciśnieniem krwi.

Ile cebuli, to nadmiar?

Warto pamiętać, że każdy organizm jest inny! Zazwyczaj, w 1 trymestrze ciąży możesz jej zjeść więcej niż w 2-gim i 3-cim, gdzie mogło by się to wiązać m.in. z problemami trawiennymi. Warto obserwować swój organizm!

Bezpieczna dawka – szczególnie w 3 trymestrze – to ok 50gram.

cebula w ciąży 3

Podsumowując

Generalnie, cebula w ciąży jest uznawana za jedzenie bezpieczne i zalecane. Jak ze wszystkim jednak – nie można z nią przesadzić!

Warto też pamiętać, że wartość odżywcza tego warzywa spada wraz z obróbką cieplną. Jej najmniej zdrowa wersja, ta smażona – jest też najbardziej popularna. Pieczona, czy surowa będzie zdecydowanie lepszym pomysłem. Fajnym kuchennym trickiem, by ta jedzona surowo była łatwiejsza do zjedzenia – szczególnie jak masz wrażliwe podniebienie – jest namoczenie jej w wodzie, zaraz po pokrojeniu.

Poprzednie

Ćwiczenia dla ciężarnych

Sukienki na ślub cywilny dla ciężarnych

Dalej
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x