Trudno sobie wyobrazić wieczorny seans przy Netflixie z bliską osobą bez przekąsek takich chipsy, chrupki czy paluszki. Jednak będąc w stanie błogosławionym trzeba się kilka razy zastanowić zanim się sięgnie po tego typu produkty. Czy chipsy w ciąży są bezpieczne dla zdrowia mamy i przyszłego malucha?
Spis treści
Oprócz tego, że chipsy kojarzą się nam ze smaczną przekąską, a ich różnorodność smaków może skusić prawie każdego, istnieje jeszcze kilka powodów przez które tak ciężko nam się im oprzeć. Udowodniono, że to co przyciąga nas najbardziej to…chrupanie. Im głośniej chipsy czy chrupki chrupią tym większą przyjemność nam sprawia jedzenie ich. Ponadto jeśli chodzi o kobiety w ciąży, to ich szczególna ochota na tego typu produkty może wynikać z tego, że w okresie błogosławionym zapotrzebowanie kaloryczne rośnie, a jak wiadomo, chipsy są niezwykle kaloryczne i w krótkim czasie, bez uprzedniego przygotowania mogą dostarczyć zastrzyk energetyczny.
Wszyscy zdajemy sobie sprawę, że nie jest to najzdrowszy posiłek, zwłaszcza dla przyszłej mamy. Oto kilka powodów, dla których należy unikać chipsów w ciąży:
Kierowanie się umiarem jest najlepszą odpowiedzią. O ile brzuchatka dostarcza sobie niezbędnych witamin, minerałów, o tyle skuszenie się czasem na kilka chipsów nie powinno jej zaszkodzić. Jednak warto najpierw spojrzeć na skład produktu i wybrać te, których lista składników jest krótka, pozbawiona barwników i konserwantów. Dodatkowo lepszym wyborem są chipsy o mniejszej zawartości tłuszczu (np. z pieca) oraz te z mniejszą ilością soli.
W badaniach z 2012 wykazano, że istnieje korelacja między jedzeniem chipsów w ciąży, a wagą dziecka. Spożywanie tego produktu zwiększa ryzyko urodzenia dziecka z niską wagą urodzeniową, a ma to związek z akryloamidem chemicznym. Ta substancja jest bowiem w stanie przenikać przez łożysko przez co wpływa na rozwijający się płód.
Badania przeprowadzone w ponad 20 ośrodkach na terenie całej Europy przez naukowców z Centrum Badań nad Epidemiologią Środowiskową udowodniły ponadto kilka innych niepokojących zależności. Między innymi to, że niska masa urodzeniowa dziecka jest związana z wieloma negatywnymi skutkami zdrowotnymi zarówno w we wcześniejszym stadium życia jak i późniejszym np. z chorobami sercowo-naczyniowymi. A mniejszy obwód głowy dziecka (w porównaniu do grupy kontrolnej) może wpływać na opóźniony rozwój neurologiczny w przyszłości.
Podsumowując, warto przytoczyć kilka możliwych konsekwencji wynikających z nadmiernego spożywania chipsów w ciąży. Są nimi:
Jeśli koniecznie chcesz sobie coś pochrupać lub przegryźć oglądając film, lepiej skusić się na chipsy warzywne lub owocowe. Dzięki ich rosnącej popularności, na rynku można znaleźć wiele rodzajów, np. chipsy z jarmużu, marchewki, buraka, topinambura, banana, jabłka. Tego typu przekąski wciąż zawierają sól, jednak jej ilość jest mniejsza w porównaniu do tych klasycznych.
W ostatnich latach sektor napojów bezalkoholowych intensywnie się rozwija, a szczególnie dostrzegalny jest wzrost popularności…
W dobie smartfonów i tabletów coraz trudniej znaleźć aktywność, która rzeczywiście angażuje dziecko offline i…
Ciąża to wyjątkowy czas w życiu każdej kobiety, pełen zmian i nowych doświadczeń. Coraz więcej…
Powrót do aktywności zawodowej po przerwie na opiekę nad dzieckiem to jeden z najbardziej wymagających…
Zupy krem na diecie stanowią doskonałe rozwiązanie dla osób kontrolujących kaloryczność posiłków. Przygotowanie lekkich zup…
Uprawiane już w starożytnej Grecji i Rzymie - cudowne zielone warzywo - szczególnie często gości…
View Comments
Pomocny artykuł :)!