Planujesz spełnić swoje marzenie o macierzyństwie i chcesz się jak najlepiej przygotować do roli mamy? Pamiętaj, że już na tym etapie wiele z podjętych przez Ciebie decyzji będzie miało duży wpływ na Twoje dziecko. Odpowiednio zbilansowana dieta, zadbanie o kondycję fizyczną, wizyta u ginekologa i stomatologa, a także rezygnacja z papierosów, alkoholu i innych używek – wszystko to jest niezwykle ważne już na wczesnym etapie starań o bobasa. Równie kluczowe jest stosowanie suplementów diety zawierających m.in. jod. Czym grozi niedobór jodu w ciąży i dlaczego jest on tak ważny dla Ciebie i Twojego dziecka?
Spis treści
Jod to bez wątpienia jeden z najważniejszych pierwiastków w organizmie człowieka. Co istotne, jest niezbędny np. do syntezy hormonów tarczycy (trójjodotyroniny – T3 oraz tyroksyny – T4) – te zaś są odpowiedzialne za regulowanie funkcjonowania wielu narządów oraz układów w ciele człowieka. To właśnie one wpływają m.in. na prawidłowy rozwój układu nerwowego, termogenezę, lipogenezę, metabolizm, wzrost kości oraz działanie układu sercowo-naczyniowego.
Do najbardziej podstawowych źródeł jodu w kuchni należą przede wszystkim ryby (zwłaszcza dorsz, śledź i halibut), a także jaja, nabiał i sól jodowana. Z uwagi na ten ostatni produkt, Polska jest jednym z krajów o średnim ryzyku wystąpienia niedoboru jodu. Należy jednak pamiętać, że lekarze często zalecają ciężarnym diametralne ograniczenie spożycia soli kuchennej, co może prowadzić do niedoboru jodu w organizmie. Jakie mogą być zatem skutki niedoboru jodu? Najważniejsze to:
Gdy w wyniku niedoboru jodu dojdzie do niedoczynności tarczycy ciężarnej kobiety, może realnie zwiększyć się ryzyko poronienia, przedwczesnego porodu oraz niedoczynności tarczycy zarówno u płodu, jak i noworodka.
Sposobem na niedobór jodu są – oprócz produktów spożywczych bogatych w ten pierwiastek – suplementy diety takie jak np. MAMA DHA Premium+ (więcej na https://mamadha.pl/), które oprócz jodu, mają w składzie m.in. witaminę D3, kwas foliowy czy DHA.
Zapotrzebowanie na ten pierwiastek u każdego może być nieco inne – zależy to głównie od wieku osoby i jej stanu fizjologicznego. Zgodnie z aktualnie obowiązującymi normami żywienia, osoby dorosłe w Polsce powinny suplementować około 150 µg jodu dziennie – u kobiet ciężarnych wartość ta jest większa i wynosi około 200-220 µg na dobę. Zwiększone zapotrzebowanie wynika m.in. z większego niż zwykle wydalania nerkowego jodu, wzmożonej aktywności niektórych enzymów i zapotrzebowania samego płodu.
Bibliografia:
Artykuł sponsorowany
W ostatnich latach sektor napojów bezalkoholowych intensywnie się rozwija, a szczególnie dostrzegalny jest wzrost popularności…
W dobie smartfonów i tabletów coraz trudniej znaleźć aktywność, która rzeczywiście angażuje dziecko offline i…
Ciąża to wyjątkowy czas w życiu każdej kobiety, pełen zmian i nowych doświadczeń. Coraz więcej…
Powrót do aktywności zawodowej po przerwie na opiekę nad dzieckiem to jeden z najbardziej wymagających…
Zupy krem na diecie stanowią doskonałe rozwiązanie dla osób kontrolujących kaloryczność posiłków. Przygotowanie lekkich zup…
Uprawiane już w starożytnej Grecji i Rzymie - cudowne zielone warzywo - szczególnie często gości…