Jedzenie

Kurkuma w ciąży

Kurkuma to charakterystyczna żółta przyprawa, którą z pewnością zna każdy, a już z pewnością osoby lubujące się w indyjskiej kuchni. Powszechnie stosowana zarówno jako domowy lek na przeziębienie, jak i składnik maseczek, czy wielu potraw, nieodłącznie towarzyszy nam w codziennym życiu. Wiadomo, że ma pozytywny wpływ na zdrowie, ale czy dla wszystkich? Czy kurkuma w ciąży jest bezpieczna?

Kurkuma – zastosowanie

Chyba każdy słyszał o tzw. “złotym mleku”, czyli napoju z mleka, miodu i kurkumy, który spożywa się w celu wzmocnienia odporności. Jest to naturalna i łatwo dostępna metoda na szybsze wyleczenie się z przeziębienia, czy złagodzenie bólu gardła. Ta indyjska przyprawa, oprócz właściwości przeciwzapalnych, dodatkowo:

  • wspiera odchudzanie,
  • obniża poziom cukru we krwi,
  • obniża poziom cholesterolu,
  • pomaga w gojeniu się ran,
  • pomaga w dolegliwościach związanych z wątrobą,
  • łagodzi dolegliwości związane z drogami moczowymi,
  • łagodzi bóle stawów.

W Indiach jest szeroko znana i stosowana jako substancja pomocna nie tylko przy dolegliwościach zdrowotnych ale także w kosmetyce. Kurkumina, substancja aktywna zawarta w kurkumie jest silnym przeciwutleniaczem, chroni przed działaniem wolnych rodników, dzięki czemu nasza skóra starzeje się wolniej. 

Warto wspomnieć, że kurkuma występuje nie tylko w formie przyprawy – na rynku dostępna jest także kurkuma w kapsułkach.

Kurkuma w ciąży – czy można?

Zaleca się, aby kobiety w ciąży unikały stosowania tej przyprawy. Kurkuma nie jest szkodliwa, jednak jej nadmiar w diecie może zakłócić prawidłowy przebieg ciąży, dlatego osoby ciężarne powinny na nią uważać. Użyta od czasu do czasu nie powinna zagrozić przyszłej mamie. Działanie poronne kurkumy w ciąży nie zostało przebadane i potwierdzone naukowo.

Przede wszystkim nie wolno przyszłej mamie stosować suplementów diety opartych na bazie kurkumy, a jej stosowanie powinna zgłosić swojemu lekarzowi. Jeżeli natomiast chodzi o maseczki z kurkumy lub inne kosmetyki zawierające ją w składzie, to są dopuszczalne do użycia.

Kurkuma w ciąży – czy jest bezpieczna?

Kobiety w okresie ciąży powinny unikać spożywania kurkumy. Ma to związek z tym, że ta pochodząca z Indii przyprawa pobudza pracę macicy, co w najgorszym przypadku może skończyć się poronieniem lub przedwczesnym porodem. Głównym przeciwwskazaniem do jej stosowania w ciąży jest przeciwzakrzepowe działanie kurkuminy zawartej w kurkumie. 

Ponadto nadmiar tej przyprawy w diecie może skończyć się nudnościami, biegunkami i innymi dolegliwościami na tle układu pokarmowego. Warto ponadto zaznaczyć, że kurkuma wchodzi w skład popularnej przyprawy curry, której także należy unikać w ciąży.

Kurkuma – przeciwwskazania

Osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe w szczególności nie powinny przyjmować suplementów z kurkumy ani samej kurkumy, ponieważ może ona nasilić działanie substancji w nich zawartych. Możliwymi skutkami ubocznymi w takim wypadku są niebezpieczne, samoistne, niekontrolowane krwawienia. Jej działanie przeciwzakrzepowe jest właśnie powodem, dla którego kurkuma w ciąży jest przyprawą, którą powinno się unikać.

Redakcja

View Comments

Recent Posts

Wina bezalkoholowe – smak wina bez procentów

W ostatnich latach sektor napojów bezalkoholowych intensywnie się rozwija, a szczególnie dostrzegalny jest wzrost popularności…

3 miesiące ago

Kolorowanki do druku – sposób na spokojny dzień z dzieckiem

W dobie smartfonów i tabletów coraz trudniej znaleźć aktywność, która rzeczywiście angażuje dziecko offline i…

4 miesiące ago

Kostium kąpielowy ciążowy – komfort i styl dla przyszłych mam

Ciąża to wyjątkowy czas w życiu każdej kobiety, pełen zmian i nowych doświadczeń. Coraz więcej…

4 miesiące ago

Powrót do pracy po urlopie macierzyńskim: Poradnik nowoczesnej mamy

Powrót do aktywności zawodowej po przerwie na opiekę nad dzieckiem to jeden z najbardziej wymagających…

5 miesięcy ago

Lekkie zupy krem na diecie – smaczne inspiracje

Zupy krem na diecie stanowią doskonałe rozwiązanie dla osób kontrolujących kaloryczność posiłków. Przygotowanie lekkich zup…

6 miesięcy ago

Brokuły w ciąży – starożytne superfood

Uprawiane już w starożytnej Grecji i Rzymie - cudowne zielone warzywo - szczególnie często gości…

6 miesięcy ago