Niegdyś egzotyczne, teraz dostępne na wyciągnięcie ręki. Te małe, suszone, pomarszczone owoce o mięsistej konsystencji mogą nie być waszym ulubionym przysmakiem, ale docenicie ich walory, gdy przeczytacie jak wpływają na poród. Jeśli zaś są waszą ulubioną przekąską – punkt dla was! Zaoszczędzą wam zaparć, pomogą przy skurczach mięśni i przyniosą o wiele więcej korzyści. Dlaczego jeszcze warto zdecydować się na daktyle w ciąży? O tym poniżej.
Spis treści
Można a nawet powinno się je jeść! I to w całym okresie ciąży. Będą świetną przekąską – z pewnością o wiele zdrowszą niż czekolady i batoniki. Jednak panie skarżące się na wysoki poziom cukru we krwi powinny mieć to na uwadze i nie rozpędzać się za bardzo. Poleca się jedzenie suszonych jak i świeżych daktyli zwłaszcza w ostatnim miesiącu ciąży.
Warto jednak nie przejadać się tymi smakołykami, ponieważ może grozić to ryzykiem wystąpienia cukrzycy ciążowej lub próchnicą w sytuacji nieprawidłowej higieny jamy ustnej. W związku z tym gdy tylko pojawią się problemy ze stężeniem cukru we krwi, warto skonsultować się z lekarzem oraz ograniczyć jedzenie daktyli.
Ich spożycie może przynieść przyszłej mamie wiele korzyści. Nienasycone i nasycone kwasy tłuszczowe w nich zawarte nie dość, że dostarczają energii to jeszcze wpływają na produkcję prostaglandyn, czyli hormonów przygotowujących szyjkę macicy do porodu. Także samo zdrowie! I to zarówno dla przyszłego maluszka jak i dla mamy.
Ponadto daktyle zawierają:
Warto wspomnieć, że niektóre badania wykazały powiązanie między spożywaniem w czasie ciąży naturalnym cukrów (typu daktyle) a wyższymi wynikami testów na inteligencję u ich maluchów. Jest to kolejny argument przemawiający za włączeniem daktyli do swojej diety.
Odkrycia naukowców z Jordan University of Science and Technology w tym zakresie są naprawdę niesamowite. Ich badania wykazały związek pomiędzy regularnym spożywaniem daktyli a sprawnym przebiegiem porodu.
Wystarczyło w ostatnim miesiącu ciąży (od 36 tygodnia) każdego dnia spożywać ok. 6 daktyli, aby przekonać się na własnej skórze o ich wpływie na poród. Badanie wykazało, że kobiety uczestniczące w badaniu, które stosowały się do tych zaleceń:
Należy dodać, że o ile jest duża szansa, że jedzenie daktyli przed porodem pozytywnie wpłynie na jego rozwiązanie, o tyle nie są one magicznym rozwiązaniem, dzięki któremu nie wystąpią różnego rodzaju komplikacje. Świeże i suszone daktyle są pomocne, lecz trzeba liczyć się także z innymi czynnikami wpływającymi na stan kobiety w ciąży.
Jeśli znudziło Ci się wcinanie daktyli przez okres ciąży a przez ostatni miesiąc po 6 daktyli dziennie to mam dla Ciebie kilka inspiracji na przełamanie nudy:
W ostatnich latach sektor napojów bezalkoholowych intensywnie się rozwija, a szczególnie dostrzegalny jest wzrost popularności…
W dobie smartfonów i tabletów coraz trudniej znaleźć aktywność, która rzeczywiście angażuje dziecko offline i…
Ciąża to wyjątkowy czas w życiu każdej kobiety, pełen zmian i nowych doświadczeń. Coraz więcej…
Powrót do aktywności zawodowej po przerwie na opiekę nad dzieckiem to jeden z najbardziej wymagających…
Zupy krem na diecie stanowią doskonałe rozwiązanie dla osób kontrolujących kaloryczność posiłków. Przygotowanie lekkich zup…
Uprawiane już w starożytnej Grecji i Rzymie - cudowne zielone warzywo - szczególnie często gości…