Daktyle w ciąży

| |

Niegdyś egzotyczne, teraz dostępne na wyciągnięcie ręki. Te małe, suszone, pomarszczone owoce o mięsistej konsystencji mogą nie być waszym ulubionym przysmakiem, ale docenicie ich walory, gdy przeczytacie jak wpływają na poród. Jeśli zaś są waszą ulubioną przekąską – punkt dla was! Zaoszczędzą wam zaparć, pomogą przy skurczach mięśni i przyniosą o wiele więcej korzyści. Dlaczego jeszcze warto zdecydować się na daktyle w ciąży? O tym poniżej.

Czy można jeść daktyle w ciąży?

Można a nawet powinno się je jeść! I to w całym okresie ciąży. Będą świetną przekąską – z pewnością o wiele zdrowszą niż czekolady i batoniki. Jednak panie skarżące się na wysoki poziom cukru we krwi powinny mieć to na uwadze i nie rozpędzać się za bardzo. Poleca się jedzenie suszonych jak i świeżych daktyli zwłaszcza w ostatnim miesiącu ciąży.

Warto jednak nie przejadać się tymi smakołykami, ponieważ może grozić to ryzykiem wystąpienia cukrzycy ciążowej lub próchnicą w sytuacji nieprawidłowej higieny jamy ustnej. W związku z tym gdy tylko pojawią się problemy ze stężeniem cukru we krwi, warto skonsultować się z lekarzem oraz ograniczyć jedzenie daktyli.

Czy warto jeść daktyle w czasie ciąży?

Ich spożycie może przynieść przyszłej mamie wiele korzyści. Nienasycone i nasycone kwasy tłuszczowe w nich zawarte nie dość, że dostarczają energii to jeszcze wpływają na produkcję prostaglandyn, czyli hormonów przygotowujących szyjkę macicy do porodu. Także samo zdrowie! I to zarówno dla przyszłego maluszka jak i dla mamy.

Ponadto daktyle zawierają:

  • witaminę K – niezbędną w rozwoju kości dziecka oraz regulującą krzepliwość krwi,
  • sporą dawkę błonnika, dzięki któremu zaparcia i problemy z wypróżnianiem staną się duchem przeszłości,
  • potas – odpowiedzialny za prawidłową gospodarkę płynów w organizmie. Dodatkowo obniży ciśnienie krwi u zestresowanej przyszłej mamy,
  • kwas foliowy – jego właściwy poziom zmniejsza ryzyko wczesnego porodu. Jest niezbędny w czasie ciąży ze względu na jego istotne wsparcie podczas kształtowania się narządów. Co więcej – stanowi ochronę przed wrodzonymi wadami cewy nerwowej płodu oraz wadami układu nerwowego,
  • żelazo, które wspiera dobrostan i zapobiega niedokrwistości,
  • antyoksydanty, które cechują się tym, że wzmacniają odporność organizmu,
  • magnez – ceniony ze względu na wsparcie w łagodzeniu skurczów mięśni u pań w stanie błogosławionym. Kolejną jego funkcją jest wspieranie tworzenia się tkanki kostnej zębów i kości u rozwijającego się dziecka,
  • salicylany o właściwościach przeciwzakrzepowych i przeciwzapalnych,
  • cukry proste, które dodają energii, wigoru i pomagają utrzymać zdrową wagę.

Warto wspomnieć, że niektóre badania wykazały powiązanie między spożywaniem w czasie ciąży naturalnym cukrów (typu daktyle) a wyższymi wynikami testów na inteligencję u ich maluchów. Jest to kolejny argument przemawiający za włączeniem daktyli do swojej diety.

Daktyle a poród

Odkrycia naukowców z Jordan University of Science and Technology w tym zakresie są naprawdę niesamowite. Ich badania wykazały związek pomiędzy regularnym spożywaniem daktyli a sprawnym przebiegiem porodu. 

Wystarczyło w ostatnim miesiącu ciąży (od 36 tygodnia) każdego dnia spożywać ok. 6 daktyli, aby przekonać się na własnej skórze o ich wpływie na poród. Badanie wykazało, że kobiety uczestniczące w badaniu, które stosowały się do tych zaleceń:

  • miały znacznie krótszy poród (średnio nawet 2-krotnie),
  • dużo rzadziej potrzebowały indukcji ze względu na dużo częstsze samoistne rozpoczęcie się akcji skurczowej w terminie porodu,
  • miały mniejszą szansę na wystąpienie krwotoku oraz komplikacji poporodowych,
  • ich rozwarcie postępowało szybciej ze względu na bardziej miękkie szyjki macicy,
  • cechowały się mniejszym prawdopodobieństwem użycia oksytocyny w czasie porodu i po porodzie.

Należy dodać, że o ile jest duża szansa, że jedzenie daktyli przed porodem pozytywnie wpłynie na jego rozwiązanie, o tyle nie są one magicznym rozwiązaniem, dzięki któremu nie wystąpią różnego rodzaju komplikacje. Świeże i suszone daktyle są pomocne, lecz trzeba liczyć się także z innymi czynnikami wpływającymi na stan kobiety w ciąży.

daktyle-a-poród

W jakiej formie można je jeść?

Jeśli znudziło Ci się wcinanie daktyli przez okres ciąży a przez ostatni miesiąc po 6 daktyli dziennie to mam dla Ciebie kilka inspiracji na przełamanie nudy:

  • kule mocy – podstawą są suszone daktyle, które sklejają całą masę. Możesz do nich dodać ulubione orzechy, zmielone migdały, wiórki kokosowe,
  • smoothie – zmiksuj je z jogurtem naturalnym, mlekiem i bananem, jeśli chcesz uzyskać pożywną przekąskę, która zapcha się na dłuższy czas. Dodając 1-2 łyżki kakao dostaniesz smaczny, słodki i zdrowy deserek,
  • owsianka z daktylami,
  • naleśniki z pastą daktyli. Wystarczy zalać garść suszonych owoców gorącą wodą, odczekać kilkanaście minut, odcedzić i zblendować na gładką pastę,
  • ciasta z daktylami, np. tarta z nadzieniem daktylowym, mazurek toffee z daktylami,
  • syrop daktylowy, który można zrobić własnoręcznie (mamy wtedy pewność, że jest bez konserwantów) lub kupić. Co można z nim zrobić? Polać nim ciasta, lody, przygotować z niego sos, posłodzić nim napoje, posmarować pankejki.
Poprzednie

Czy jazda na rowerze jest bezpieczna dla kobiet w połogu? A może trzeba poczekać dłużej?

Szkodliwe mity na temat depresji

Dalej
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x