Jedzenie

Czy w ciąży można jeść śledzie?

Jadłospis ciężarnej kobiety powinien być szczególnie dobrze przemyślany. W jej diecie nie powinno zabraknąć odpowiedniej ilości substancji odżywczych, witamin i minerałów. Wiele kobiet zdaje sobie z tego sprawę, jednak zdarzają się wątpliwości, co właściwie można, a czego nie można spożywać. A jak to jest z tymi wonnymi rybami? Czy w ciąży można jeść śledzie?

Śledzie w ciąży, a właściwości odżywcze

Regularne spożywanie tych ryb posiada wiele korzyści. Słyną one z nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, ale także z witamin A, D, E, B6 i B12 oraz składników mineralnych takich jak jod, żelazo, cynk. Wysoka zawartość kwasów tłuszczowym omega-3 ma dobroczynne właściwości – może zmniejszyć ryzyko przedwczesnego porodu. Powinno się zatem jeść śledzie w ciąży, ponieważ mają dobroczynny wpływ na zdrowie.

Ponadto w porównaniu do innych ryb mają one niski poziom zanieczyszczeń, jeśli chodzi o rtęć. Jest to wyjątkowo istotne, gdyż zbyt duża ilość tego pierwiastka w przyjmowanym pokarmie może uszkodzić układ nerwowy dziecka w łonie. Rtęć z łatwością przedostaje się przez łożysko i w ten sposób może dotrzeć do mózgu maluszka . Warto jednak uważać na ryby zwłaszcza z Bałtyku, które według ekspertów nie są najlepszym wyborem.

Dlatego przed zakupem dobrze jest zwrócić uwagę na kraj pochodzenia produktu oraz jego skład. W sklepach z łatwością można znaleźć śledzie w promocji z bardzo dobrym składem w atrakcyjnej cenie.

Śledzie w occie, w śmietanie, czy w oleju?

W jakiej formie można jeść śledzie w ciąży? Poleca się w szczególności ryby świeże oraz mrożone, które można przygotować na wiele sposobów. Z pewnością śledzie w solance będą dla kobiet w ciąży o wiele lepsze ze względu na ich lekkostrawność w porównaniu do tych w śmietanie, czy occie. Ryby moczone w słonej wodzie powinno się wypłukać dokładnie z soli, ponieważ jej nadmiar może powodować obrzęki nóg oraz zatrzymuje wodę w organizmie. 

Ponadto nie poleca się spożywania surowych śledzi ze względu na możliwość istnienia w nich pasożytów i bakterii. Po co tak ryzykować? O wiele bezpieczniej jest je spożywać po obróbce termicznej, np. rybę duszoną lub gotowaną na parze. Jeśli natomiast chodzi o śledzie w oleju, śmietanie, czy occie to nie należy z nimi przesadzać, gdyż oprócz dużej ilości soli i tłuszczów, mogą być do nich dodane niezdrowe konserwanty. Przyjmuje się, że dobrze jest jeść śledzie w ciąży 2 lub 3 razy w tygodniu.

Śledzie w ciąży – czy warto?

Oprócz tego, że dostarczają wiele cennych witamin i minerałów, ich działanie na organizm matki jak i dziecka jest nieocenione. Spożywanie śledzi w odpowiednich ilościach może przyczynić się do mniejszych objawów depresji poporodowej, do właściwego dojrzewania mózgu dziecka i lepszej jego kondycji zaraz po urodzeniu.

Redakcja

View Comments

Recent Posts

Wina bezalkoholowe – smak wina bez procentów

W ostatnich latach sektor napojów bezalkoholowych intensywnie się rozwija, a szczególnie dostrzegalny jest wzrost popularności…

2 miesiące ago

Kolorowanki do druku – sposób na spokojny dzień z dzieckiem

W dobie smartfonów i tabletów coraz trudniej znaleźć aktywność, która rzeczywiście angażuje dziecko offline i…

3 miesiące ago

Kostium kąpielowy ciążowy – komfort i styl dla przyszłych mam

Ciąża to wyjątkowy czas w życiu każdej kobiety, pełen zmian i nowych doświadczeń. Coraz więcej…

3 miesiące ago

Powrót do pracy po urlopie macierzyńskim: Poradnik nowoczesnej mamy

Powrót do aktywności zawodowej po przerwie na opiekę nad dzieckiem to jeden z najbardziej wymagających…

4 miesiące ago

Lekkie zupy krem na diecie – smaczne inspiracje

Zupy krem na diecie stanowią doskonałe rozwiązanie dla osób kontrolujących kaloryczność posiłków. Przygotowanie lekkich zup…

5 miesięcy ago

Brokuły w ciąży – starożytne superfood

Uprawiane już w starożytnej Grecji i Rzymie - cudowne zielone warzywo - szczególnie często gości…

5 miesięcy ago