Jedzenie

Oregano w ciąży

Wiele kobiet w czasie ciąży bardzo pilnuje swojej diety i zastanawia się, co bezpiecznie może spożywać będąc w stanie błogosławionym. Czy mogą spokojnie dodać swoje ulubione zioła do posiłków, czy muszą z nich na pewien czas zrezygnować? Czy spożywanie oregano w ciąży jest dozwolone?

Oregano

Oregano to zioło często używane we włoskiej i innych kuchniach śródziemnomorskich. Ma wyjątkowy, intensywny smak i jest często używane w kuchni, ponieważ świetnie wydobywa smak potraw. Znajduje zastosowanie również jako dodatek lub jako przyprawa do zup, gulaszy i innych potraw. Oregano może być używane zamiast bardziej tradycyjnych przypraw, takich jak sól, szczególnie w sytuacjach, gdy ktoś chce ograniczyć spożywanie soli.

Właściwości zdrowotne oregano

Oregano od dawna stosuje się jako naturalny środek na różne dolegliwości zdrowotne. Od poprawy trawienia i zapobiegania infekcjom po łagodzenie bólów głowy i uspokajanie nerwów. Jednak w ostatnich latach coraz więcej kobiet sięga po oregano nie tylko w celach kulinarnych, ale także jako naturalny lek na dolegliwości związane z ciążą. Dzieje się tak, ponieważ część dowodów sugeruje, że oregano może skutecznie łagodzić dolegliwości często występujące w ciąży, takie jak zgaga, gazy i wzdęcia. Zawarte w oregano olejki takie jak tymol i karwakrol mają działanie antybakteryjne oraz przeciwgrzybicze. Właśnie dlatego czasem mówi się o nim jako o naturalnym antybiotyku.

Czy oregano w ciąży jest bezpieczne?

Ogólnie rzecz biorąc, kobiety w ciąży mogą bezpiecznie używać oregano w niewielkich ilościach. Na przykład można dodać kilka kropli olejku z oregano do sałatki lub dodać trochę tej przyprawę do ulubionego dania. O ile niewielka ilość oregano jest bezpieczna, o tyle spożywanie zbyt dużej ilości oregano może przyczynić się do obniżenia przyswajania żelaza. W związku z tym paniom spodziewającym się dziecka zaleca się ograniczenie jedzenia większej ilości tej przyprawy. Ograniczyć należy również stosowanie olejku z oregano.

Chociaż oregano ogólnie uważa się za bezpieczne zioło do spożywania w czasie ciąży, nie ma wystarczająco wielu badań dotyczących jego wpływu na kobiety w ciąży. Jeśli zatem masz wątpliwości co do jego stosowania, lepiej skonsultować to z lekarzem. Pomoże ci on określić odpowiednią dawkę i najbezpieczniejszą formę oregano do spożycia podczas ciąży.

Redakcja

Recent Posts

Wina bezalkoholowe – smak wina bez procentów

W ostatnich latach sektor napojów bezalkoholowych intensywnie się rozwija, a szczególnie dostrzegalny jest wzrost popularności…

2 miesiące ago

Kolorowanki do druku – sposób na spokojny dzień z dzieckiem

W dobie smartfonów i tabletów coraz trudniej znaleźć aktywność, która rzeczywiście angażuje dziecko offline i…

2 miesiące ago

Kostium kąpielowy ciążowy – komfort i styl dla przyszłych mam

Ciąża to wyjątkowy czas w życiu każdej kobiety, pełen zmian i nowych doświadczeń. Coraz więcej…

3 miesiące ago

Powrót do pracy po urlopie macierzyńskim: Poradnik nowoczesnej mamy

Powrót do aktywności zawodowej po przerwie na opiekę nad dzieckiem to jeden z najbardziej wymagających…

3 miesiące ago

Lekkie zupy krem na diecie – smaczne inspiracje

Zupy krem na diecie stanowią doskonałe rozwiązanie dla osób kontrolujących kaloryczność posiłków. Przygotowanie lekkich zup…

4 miesiące ago

Brokuły w ciąży – starożytne superfood

Uprawiane już w starożytnej Grecji i Rzymie - cudowne zielone warzywo - szczególnie często gości…

5 miesięcy ago