Kardamon zdobył uznanie nie tylko dzięki wszechstronnemu zastosowaniu w kuchni, ale cieszy się popularnością także wśród zwolenników medycyny naturalnej. Jakie zatem skrywa prozdrowotne właściwości? Kiedy warto po niego sięgać? I czy kardamon w ciąży jest bezpieczny?
Spis treści
Istnieje spora lista produktów, których przyszła mama powinna unikać. Ale na szczęście kardamon do nich nie należy! Możesz zatem być spokojna jeśli chodzi o tę przyprawę – jest ona bezpieczna i można ją spożywać w czasie ciąży z umiarem. Stosowanie umiarkowanej ilości kardamonu może wręcz mieć prozdrowotne działanie.
Należy natomiast zaznaczyć, że obecnie nie ma żadnych danych dotyczących bezpieczeństwa spożywania kardamonu przez kobiety ciężarne, w związku z tym odradza się włączanie do swojej diety naprawdę dużych ilości tej przyprawy.
Kardamon to nic innego jak wysuszone nasiona rośliny noszącej nazwę “kardamon malabarski”. Jest on cennym źródłem związków fenolowych oraz olejku eterycznego. Oprócz tego zawiera kwasy organiczne, magnez, żelazo, wapń, fosfor, potas i witaminę C.
Jego charakterystyczny gorzkawo-korzenny smak sprawia, że nie da się go pomylić z żadną inną przyprawą. Występuje w formie czarnej i zielonej, choć najczęściej mamy do czynienia z zielonym zmielonym kardamonem. Do jego słynnych właściwości można zaliczyć:
Tą niezwykłą roślinę można spożywać w formie sproszkowanej, ale można ją dostać także w formie olejku kardamonowego, który pomoże uporać się z uporczywym kaszlem. Kardamon stanowi znakomite połączenie z goździkami i cynamonem. Dodany do kawy sprawi, że natychmiast poczujemy się rozgrzane. Ponadto kardamon zarówno w czasie ciąży, ale nie tylko, poleca się jako przyprawa do dań wytrawnych, słodkich, ale także do deserów. Ma on zastosowanie nie tylko w kuchni, ale również w kosmetyce – jako dodatek do kremów, maseł do ciała, balsamów o działaniu ujędrniająco-wyszczuplającym.
Powszechnie uważa się kardamon za przyprawę, która nie powoduje działań niepożądanych. Jednak wiadomo, że przesadzenie z ilością spożywania jakiegokolwiek produktu może mieć konsekwencje. W tym przypadku może skończyć się biegunką. Oczywiście osoby uczulone na tą roślinę powinny trzymać się od niej z daleka. Nie zaleca się także spożywania kardamonu osobom z zapaleniem błony śluzowej żołądka.
W ostatnich latach sektor napojów bezalkoholowych intensywnie się rozwija, a szczególnie dostrzegalny jest wzrost popularności…
W dobie smartfonów i tabletów coraz trudniej znaleźć aktywność, która rzeczywiście angażuje dziecko offline i…
Ciąża to wyjątkowy czas w życiu każdej kobiety, pełen zmian i nowych doświadczeń. Coraz więcej…
Powrót do aktywności zawodowej po przerwie na opiekę nad dzieckiem to jeden z najbardziej wymagających…
Zupy krem na diecie stanowią doskonałe rozwiązanie dla osób kontrolujących kaloryczność posiłków. Przygotowanie lekkich zup…
Uprawiane już w starożytnej Grecji i Rzymie - cudowne zielone warzywo - szczególnie często gości…