Pestki dyni w ciąży – czy warto je spożywać?

| |

Nasiona dyni to dla wielu sycąca, zdrowa przekąska, którą można chrupać między posiłkami, ale można je także traktować jako dodatek do wielu potraw. Jednak czy pestki dyni w ciąży to produkt, który jest niezbędny w diecie przyszłych mam? Jakie właściwości posiadają te nasiona i na co wpływają?

Pestki dyni w ciąży – kiedy są najzdrowsze?

Trzeba zaznaczyć, że nie każda forma ich podania jest tak samo wartościowa dla Pań przy nadziei. Najwięcej zdrowotnych korzyści przyniosą, gdy będą spożyte w formie jak najmniej przetworzonej, tzn. gdy nie były smażone na oleju, nie są posypane solą lub oblane polewami. W pestkach dyni poddanych obróbce cieplnej, ilość składników odżywczych maleje, a aminokwasy są niszczone, dlatego poleca się spożywanie surowych nasion.

Pestki dyni a witaminy i minerały

Z czego wynika fakt, że są zalecane nie tylko kobietom w ciąży? Otóż to dzięki ich bogactwu witamin – A, C, E a także zawartości witamin z grupy B: B1, B2, B6. W pestkach dyni można znaleźć cynk, który jest jednym z ważniejszych minerałów dla przyszłej mamy. Ten pierwiastek jest szczególnie ważny, ponieważ ułatwia przyswajanie kwasu foliowego niezbędnego w procesie rozwoju bąbelka w brzuchu mamy. Oprócz tego pestki dyni cieszą się uznaniem ze względu na niebagatelne ilości magnezu, potasu oraz żelaza.

dynia-w-ciazy

Pestki dyni w ciąży – dlaczego warto?

Wzmocnienie odporność

Spora zawartość kwasu askorbinowego w nasionach dyni pomoże stworzyć silniejszą odporność brzuchatki i ochronić jej organizm przed np. przeziębieniem. Jest to szczególnie istotne w okresie jesiennym oraz zimowym, w których jest się szczególnie narażonym na tego typu dolegliwości. Poznaj suplement diety wspierający odporność Imunoglukan kapsułki.

Poprawa wyglądu przyszłej mamy

Regularne spożywanie nasion dyni polecane są także wszystkim kobietom, które chcą poprawić stan skóry oraz wzmocnić paznokcie i włosy. 

Pomoc w utrzymaniu wagi

Bogactwo w kwasy tłuszczowe omega-6 i omega-3 tej zdrowej przekąski wpływa pozytywnie na metabolizm kwasów tłuszczowych przez co zapobiega gromadzeniu się niepotrzebnych kilogramów. Kolejnym argumentem przemawiającym za włączeniem ich do diety jest fakt, że zapobiegają odkładaniu złego cholesterolu.

Pomoc w prawidłowym rozwoju dziecka 

Pestki dyni w ciąże także korzystnie wpływają na rozwój układu mięśniowo-szkieletowego przyszłego szkraba. Należy także zaznaczyć, że niedobór tokoferolu (zawartego w wit. E) może przełożyć się na niedorozwój narządu wzroku u płodu oraz wywołać poronienia, dlatego dostarczanie wit. E w różnych produktach spożywczych jest niezwykle ważne.

Sposób na zgagę i nudności

Ten produkt eliminuje nadmiar kwasu solnego, co czyni z niego świetny sposób na poradzenie sobie ze zgagą, zwłaszcza w późniejszym etapie ciąży. Ponadto produkt ten można stosować na mdłości i nudności podczas zatrucia.

Pomoc przy pasożytach układu pokarmowego

Kobieta w trakcie ciąży jest szczególnie bezbronna i nierzadko narażona na wiele zagrożeń, np. na pasożyty układu pokarmowego. Świeże surowe pestki dyni okazują się pomocne zarówno zapobiegawczo jak i już po fakcie. Zawierają one bowiem kukurbitacynę, która ma działanie paraliżujące na większość pasożytów pokarmowych. Oczywiście w przypadku wystąpienia robaków, należy niezwłocznie zgłosić się do lekarza i nie bagatelizować niezbędnych leków w terapii.

Pestki dyni w ciąży a ich stosowanie

Tak jak z każdym produktem tak i z tym powinno się zachować umiar. W tym wypadku ze względu na ich kaloryczność nie należy z nimi przesadzać. Warto jeść małą garść pestek dyni na dzień. Można dodawać je do sałatek i innych dań. Regularność jest tu szczególnie istotna, jeśli chce się należycie zadbać o stan zdrowia. Nasiona dyni z pewnością urozmaicą niejeden posiłek a jako że potrafią świetnie nasycić, przyszła mama nie będzie czuła potrzeby sięgnięcia po inną przekąskę.

olej-z-pestek-dyni

Dynia w ciąży 

Nie dość że jest niskokaloryczna, bo zawiera jedynie ok. 23 kcal na 1000 gram, to posiada również inne nieocenione właściwości. W pierwszym trymestrze może być szczególnie ważna w prawidłowym tworzeniu układu mięśniowo-szkieletowego maluszka ze względu na sporą zawartość fosforu i wapnia. Warto, żeby przyszła mama uwzględniła dynię w swojej diecie, ponieważ warzywo to jest w stanie pomóc w bezsenności oraz w ugaszeniu pragnienia. 

W późniejszym stadium ciąży także warto włączyć dynię do swojej diety, ponieważ pomoże pozbyć się nadmiernej ilości płynów z organizmu, dzięki czemu obrzęki i opuchnięte kostki to nie będzie problem, którym przyszła mama będzie musiała się przejmować. Ponadto dynia w każdej postaci jest świetnym rozwiązaniem na zaparcia. Dzięki pektynie łatwiejsze jest wydalanie produktów przemiany materii oraz toksyn.

Poprzednie

Melisa w ciąży – czy można ją stosować?

Mleko kokosowe w ciąży – czy można je bezpiecznie pić?

Dalej
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
alicja

widac, ze duzo czasu zabralo zebranie wszystkich info, thx

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x