Orzechy są doskonałym źródłem kwasów omega. A te są szczególnie ważne dla rozwijającego się płodu. Według zaleceń dietetyków ciężarne kobiety powinno spożywać codziennie nawet 90 g różnych orzechów. Przyszłe mamy chętnie sięgają po orzechy pecan, które są naturalnie słodkie. Czy jednak ich jedzenie w ciąży to dobry wybór? Sprawdź!
Spis treści
Orzechy pecan – właściwości i zastosowanie
Orzechy pecan (https://biowski.pl/pl/p/Orzechy-Pekan-500g-MIGOgroup/397/), jak wszystkie orzechy, bogate są w witaminę E, która działa antyoksydacyjnie. Ponadto utrzymuje ściany macicy we właściwym stanie i chroni płód przed poronieniem. Pecan bogate są również w witaminy z grupy B, wspierające prawidłowe funkcje układu nerwowego u matki i jego rozwój u dziecka. Z kolei duża zawartość białka ma niemały wpływ na rozwój tkanek i narządów maluszka.
Przyszłe mamy powinny sięgać po pecan również ze względu na dużą zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz kwasu foliowego. Ponadto orzechy te bogate są w magnez, który chroni ciąże przed przedwczesnym porodem, a dziecko przed niską masą urodzeniową. Znajdziesz w nich też cynk i miedź. Te dwa minerały pomogą przyszłej mamie zachować zdrowe włosy i paznokcie oraz wzmocnić odporność.
Orzechy pecan mają też korzystny wpływ na metabolizm. Zapobiegają zaparciom, zmniejszają apetyt, a dzięki niskiej zawartości cukru (1 g na 30 g produktu) obniżają poziom glukozy we krwi. Z tego względu są doskonałym wyborem mam zmagających się z cukrzycą czy insulinoopornością.
Jak jeść orzechy pecan?
Można je dodawać do sałatek, deserów, koktajli, sosów, a nawet słonych serów. Możesz z nich przyrządzać pesto lub zmielić je na mąkę i dodać do naleśników, ciasteczek czy innych słodkich dań. Orzechy pecan dostępne są również w formie kandyzowanej lub w polewie czekoladowej. Jednak na takie przekąski w ciąży powinnaś uważać. Po pierwsze są bardzo kaloryczne, co sprzyja nadmiernemu przybieraniu na wadze. Po drugie zaś zwykle polewy zawierają szkodliwe dla zdrowia konserwanty.
Pamiętaj jednak, że orzechy pecan same w sobie stanowią świetną przekąskę. Pod warunkiem jednak, że sięgniesz po świeże orzechy. Wybierz produkt w opakowaniu ze zgrzewanym zapięciem strunowym. Dzięki temu orzechy pozostaną świeże w całym okresie przydatności do spożycia.
Orzechy w ciąży a alergie pokarmowe u dzieci
Wiele kobiet unika jedzenia orzechów w ciąży e strachu, że mogą one powodować reakcje alergiczne. Podobnie mamy, które karmią piersią, równie niechętnie włączają orzechy do swojej diety. Tymczasem obawy te są zupełnie nieuzasadnione. Orzechy to doskonały sposób na uzupełnienie zapotrzebowania na kwasy omega, witaminy z grupy B, magnez, potas czy kwas foliowy.
Co więcej, nie istnieją badania naukowe potwierdzające, jakoby jedzenie orzechów w czasie ciąży lub karmienia piersią przyczyniało się bądź zapobiegało nadwrażliwości pokarmowej u dziecka. Zatem to czy będziesz jadła orzechy pecan w ciąży, czy nie, nie zmniejszy u Twojego maluszka prawdopodobieństwa rozwoju wysypki atopowej czy astmy dziecięcej.
Warto więc sięgać po orzechy pecan w ciąży, kiedy rozwijające się dziecko potrzebuje składników mineralnych pochodzących z wartościowego jedzenia. Pamiętaj jednak, że w 100 g tych pysznych orzechów znajduje się aż 691 kcal. Lepiej więc nie przesadzaj z ich ilością. Dwie-trzy sztuki na raz w zupełności wystarczą.