Najpopularniejsze zioła w tradycyjnej kuchni

| |

Ciężko wyobrazić sobie potrawy bez dodawania do nich ziół i innych przypraw. Bez nich smak naszych dań byłby po prostu nijaki. W poniższym artykule przyjrzymy się tym najpopularniejszym! Odpowiemy na pytanie, czy kobiety w ciąży mogą używać m.in. bazylii, oregano, tymianku, majeranku i jak to wpłynie na ich zdrowie.

Zioła w diecie kobiety w ciąży

Bazylia

Jest to zioło o charakterystycznym, intensywnym smaku i zapachu. Działa ona odświeżająco i odkażająco, a ponadto wpływa pozytywnie na procesy trawienne. Bazylia może pomóc brzemiennym paniom także przy wzdęciach, które pojawiają się u większości kobiet w ciąży. Bazylia nie jest niebezpieczna dla kobiet w ciąży, jednak zaleca się używanie jej ostrożnie. 

Oregano

Podobnie jak z bazylią, oregano można spożywać w niewielkich ilościach będąc w ciąży. Oregano działa przeciwgrzybiczo, przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie, co jest szczególnie istotne w okresie ciąży, kiedy układ odpornościowy kobiety jest osłabiony. Ponadto warto dodać, że zawarte w oregano flawonoidy działają rozkurczająco na mięśnie gładkie jelit, czy dróg żółciowych. Zioło to może być stosowane jako dodatek do sałatek, zup, a także jako przyprawa do mięs i sosów.

Majeranek

Zioła w kuchni takie jak majeranek są całkowicie bezpieczne dla kobiet w ciąży. Majeranek stosuje się nie tylko jako dodatek do przypraw – pomaga on także na katar i kaszel. Dodatkowo działa przeciwzapalnie i antyseptycznie, co przyczynia się do wzmocnienia układu odpornościowego. Zaleca się stosowanie majeranku w umiarkowanych ilościach, ze względu na jego działanie pobudzające układ trawienny.

Rozmaryn

Rozmaryn to zioło o charakterystycznym, intensywnym smaku i aromacie. Powinno się go unikać w czasie ciąży, ponieważ może zwiększać ryzyko poronienia. Zwłaszcza w 1. i 2. trymestrze lepiej go unikać – wtedy gdy ciąża jest najbardziej zagrożona. Może on bowiem przyczyniać się do zwiększonego ukrwienia narządów miednicy. Jednak spokojnie – odrobina tymianku dodana sporadycznie do potrawy, nie powinna zaszkodzić.

Koper włoski

Panie spodziewające się dziecka mogą pić herbatki z kopru włoskiego, jednak w małych ilościach. Zaleca się także mocniejsze rozcieńczenie naparu np. z wodą. Ponadto taka herbatka może się sprawdzić, jeśli przyszła mama ma problemy z wzdęciami lub niestrawnością, a chce skorzystać z naturalnej metody poradzenia sobie z tą dolegliwością. Jeśli zależy Ci na ziołach najlepszej jakości, warto je zakupić w zaufanych sklepach, np. w sklepie https://biowski.pl

Liść laurowy

Liście laurowe są często używane jako dodatek do mięs, zup i sosów, i doskonale poprawiają ich smak. Natomiast ze względu na brak wystarczającej liczby dowodów potwierdzających bezpieczeństwo stosowania liści laurowych u kobiet w ciąży, należy zachować szczególną ostrożność.

Czosnek niedźwiedzi

Czosnek niedźwiedzi jest popularny w kuchni europejskiej. Dodaje smaku wielu potrawom, a dodatkowo pomaga w leczeniu przeziębienia, bólu gardła, czy grypy. Mówi się o nim, że to naturalny antybiotyk. Nie należy jednak dodawać zbyt dużych ilości czosnku niedźwiedziego do dań. Zawsze warto zachować umiar. Z tego względu, że część badań wykazało potencjalnie niekorzystne oddziaływanie czosnku, takie jak rozrzedzenie krwi i ryzyko nadmiernego krwawienia, które wzrasta w ostatnich etapach ciąży, w okresie poprzedzającym poród.

Tymianek

Może pomóc przy nadciśnieniu, bezsenności, czy hemoroidach. Zawiera cenne olejki, witaminy i flawonoidy. Kobiety w ciąży mogą stosować małą ilość tymianku jako przyprawy do potraw. Jednak problem pojawia się, kiedy zaczynamy spożywać tymianek w formie herbatki tymiankowej. W takim przypadku należy zachować ostrożność, ponieważ stosowanie zbyt dużej ilości tymianku w ciąży może wywołać negatywne reakcje. Jedna filiżanka herbatki tymiankowej od czasu do czasu nie powinna być problemem, ale picie dwóch lub trzech filiżanek może być już szkodliwa. W przypadku jakichkolwiek wątpliwości zawsze warto skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem.

Lubczyk

Chociaż produkty naturalne często kojarzą się z bezpieczeństwem i zdrowym trybem życia, to nie zawsze są one pozbawione ryzyka. Niektóre preparaty ziołowe mogą być bardzo silne i działać w podobny sposób jak leki na receptę. Lubczyk jest jednym z takich produktów, który ma charakterystycznie silny, aromatyczny zapach przypominający zapach selera. Niestety, nie jest on zalecany kobietom w ciąży i karmiącym piersią. Mimo, że nie ma wielu informacji na temat bezpieczeństwa stosowania lubczyka w ciąży, to istnieje obawa, że ​​może on zwiększyć ilość sodu w organizmie. To z kolei może prowadzić do wzrostu ciśnienia krwi i wywoływać nadciśnienie tętnicze w ciąży. Dlatego zawsze warto skonsultować się z lekarzem lub specjalistą od żywienia, jeśli masz jakieś wątpliwości dotyczące bezpieczeństwa stosowania lubczyka lub innych ziół w ciąży.

Zioła prowansalskie

Zioła prowansalskie to mieszanka ziół, która składa się z tymianku, rozmarynu, oregano, bazylii, koperku, estragonu i lawendy. Jest to popularna mieszanka ziół w kuchni francuskiej, która nadaje potrawom charakterystyczny, aromatyczny smak. Jak było wspomniane wyżej rozmaryn i tymianek należy stosować ze szczególną rozwagą. W związku z tym z ziołami prowansalskimi także należy uważać, ponieważ ich nadużywanie może niestety prowadzić do negatywnych konsekwencji.

Podsumowanie

Stosowanie większości ziół w diecie kobiety ciężarnej jest bezpieczne, jednak należy zachować umiar w ich spożyciu. Warto z rozwagą dodawać przyprawy do swoich ulubionych potraw, tak by bez obaw cieszyć się ich smakiem. 

Poprzednie

Czy pieluszki jednorazowe mogą być ekologiczne? Wyjaśniamy

Autyzm u dzieci – największe mity

Dalej
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x