Łosoś wędzony w ciąży to przysmak, którego ciężko sobie odmówić. Możesz sobie na niego pozwolić? Bardziej pomaga czy szkodzi?
Jest to jedna z najchętniej wybieranych ryb w Polsce. Nie bez powodu – oprócz walorów smakowych, uchodzi za rybę szczególnie zdrową. Jedząc ryby, dostarczamy swojemu organizmowi wiele cennych składników odżywczych. Niestety, w związku z tym, że współczesne zbiorniki wodne są bardzo mocno zanieczyszczone, zbyt wiele ryb w diecie może nam zaszkodzić. Szczególnie groźne są zawarte w mięsie metale ciężkie – z rtęcią na czele. Najgorszej jakości są ryby hodowlane – choć nie oznacza to, że ryba z połowu od metali ciężkich jest wolna.
Spis treści
Łosoś wędzony w ciąży – korzyści
Na szczęście, łosoś zawiera mniejszy poziom zanieczyszczenia niż wiele innych gatunków ryb. Mięso łososia, uchodzi za ‘zdrowsze’ i ‘czystsze’ a poziom rtęci jest niższy, w porównaniu do – na przykład dorsza czy okonia.
Nie oznacza to jednak, że możesz się nim zajadać do woli! Według amerykańskiej FDA (Agencji żywności i leków) jednej z najważniejszych instytucji tego typu na świecie, łosoś wędzony w ciąży jest dozwolony. Rekomenduje się jednak, by nie spożywano więcej niż 8-12 uncji tygodniowo ( co przełoży się na około ~220 – 340 gram).
Ryba ta zawiera dużo białka, zdrowe tłuszcze, witaminy, minerały, kwasy tłuszczowe – w tym te szczególnie cenne, jak Omega 3, DHA, EPA.
Oczywiście jednak – jak zwykle- diabeł tkwi w szczegółach!
Łosoś wędzony w ciąży – na zimno czy na ciepło?
Niestety nie jest tak, że bezpieczne jest zajadanie się każdym jego rodzajem! Jak zwykle, chodzi tu o ewentualne bakterie i pasożyty. Jeśli ryba była wcześniej zamrożona – ryzyko zarażenia się drastycznie spada. Jeśli produkt był mrożony zanim zaczęto go wędzić – niezależnie od temperatury wędzenia – jest bezpieczniej.
Bardzo ważne jest więc, by uważnie czytać etykiety!
Jeśli nie masz pewności, zwróć uwagę na to jaka była temperatura wędzenia.
Jeśli łosoś jest wędzony na zimno ( ok 25 – 30 C), temperatura jest zbyt niska, by wyeliminować szkodliwe bakterie.
Wędzenie na ciepło ( 50-90 C) będzie więc znacznie rozsądniejszą i bezpieczniejszą opcją. Generalnie, większość łososi wędzonych dostępnych w sklepach w Unii Europejskiej czy Wielkiej Brytanii powinna być bezpieczna – gdyż zwykle, przygotowuje się je z ryb wcześniej zamrożonych. Dlatego właśnie wśród najważniejszych instytucji rządowych w Europie (wliczając brytyjski NHS), łosoś wędzony w ciąży nie jest produktem zakazanym.
Jeśli nie masz pewności – warto spojrzeć na etykietę albo zapytać kelnera/kucharza.
Chcesz żeby było jeszcze bezpieczniej?
Sam poddaj swojego łososia obróbce cieplnej – niezależnie od tego, w jakiej temperaturze był wędzony. Upieczony, czy duszony w ulubionym sosie, przygotowując go w wysokiej temperaturze rozwiążesz problem niepożądanych bakterii.
Pamiętaj jednak – dopóki nie zadbamy o stan światowych wód nie jedz go zbyt wiele i zbyt często!