Kukurydza w ciąży

| |

Wiele produktów, które na co dzień spożywamy zawiera kukurydzę. Jest to składnik, po który bardzo często sięgamy podczas przygotowywania sałatek, surówek, czy przekąsek. Zatem u kobiet spodziewających się dziecka może w pewnym momencie pojawić się pytanie, czy kukurydza w ciąży jest dla nich bezpieczna w spożyciu, a jeśli tak to jak wpływa na ich zdrowie i rozwój ich maluszka?

Kukurydza w ciąży – korzyści zdrowotne

Ciało każdej kobiety zmienia się w czasie ciąży. Twoje ciało zmienia się w odpowiedzi na hormony ciążowe. Dodatkowo, twój układ trawienny zmienia się w odpowiedzi na to, co jesz i pijesz. Na przykład jedzenie kukurydzy może pomóc w zapobieganiu lub leczeniu zaparć. Ponadto wpływa ona na wzrok nienarodzonego dziecka, dzięki zawartości przeciwutleniaczy (luteina). Ale to nie wszystko – kukurydza zawiera także zeaksantynę, która może ochronić dziecko przed degeneracją mięśni po jego urodzeniu.

Błonnik

Jedzenie kukurydzy podczas ciąży może mieć wiele korzyści zdrowotnych zarówno dla mamy, jak i dziecka. Kukurydza zapewnia szeroką gamę składników odżywczych, w tym błonnika, które może pomóc w utrzymaniu zdrowego układu pokarmowego i zapobiegać zaparciom. 

Witaminy i minerały

Kukurydza jest doskonałym źródłem zarówno witamin, jak i minerałów, w tym kwasu foliowego, witaminy B6, witaminy C, żelaza i wapnia. Kwas foliowy jest ważny dla zdrowej ciąży, ponieważ może pomóc zmniejszyć ryzyko wad cewy nerwowej, takich jak rozszczep kręgosłupa. Witamina B6 jest istotna dla pań spodziewających się dziecka, ponieważ pomaga w utrzymaniu zdrowego układu odpornościowego. Z kolei witamina C jest korzystnie wpływa na układu odpornościowy i może pomóc w zapobieganiu lub leczeniu przeziębienia i grypy. Natomiast zadaniem żelaza jest pomoc organizmowi w wytworzeniu czerwonych krwinki, które przenoszą tlen w całym organizmie.

Kukurydza w ciąży – skutki niepożądane

Jedzenie kukurydzy zarówno gotowanej jak i konserwowej w czasie ciąży może przynieść wiele korzyści. Jednak ważne jest, aby nie przesadzać z jej spożywaniem ze względu na wysoką zawartość cukru. Spożywanie cukru w ​​czasie ciąży wiąże się ze zwiększonym ryzykiem otyłości u dzieci matek spożywających cukier. Wiąże się to z nadmiernym odkładaniem się tłuszczu, co prowadzi do zwiększonego ryzyka otyłości zarówno u dziecka, jak i u mamy. Jeśli zatem próbujesz zajść w ciążę lub jesteś we wczesnym stadium ciąży, zaleca się ograniczenie ilości spożywanej kukurydzy, aby zmniejszyć ryzyko nadwagi u przyszłych dzieci.

Jedzenie kukurydzy w czasie ciąży może mieć kilka skutków ubocznych. Najczęstszymi skutkami ubocznymi jedzenia kukurydzy w czasie ciąży są gazy i wzdęcia. Jedzenie tego produktu może również powodować zgagę, która jest spowodowana wytwarzaniem zbyt dużej ilości kwasu w żołądku. U niektórych osób może ona także powodować reakcje alergiczne.

kukurydza-gotowana-w-ciazy

Kukurydza z puszki w ciąży

Kukurydza w puszkach to świetny sposób na dodanie kukurydzy do diety, gdy świeża nie jest możliwa. Zaletą spożywania konserwowej kukurydzy jest to, że w przeciwieństwie do świeżo przyrządzonej, nie wywołuje ona wzdęć. Niestety wad takiej formy tego produktu jest o wiele więcej. Niestety w procesie przetworzenia wiele cennych składników odżywczych ulega zniszczeniu. 

Ponadto kukurydza konserwowa zawiera spore ilości soli. W związku z tym jeśli jesteś w ciąży, najlepiej unikaj spożywania dużych ilości kukurydzy w puszkach, ponieważ może to zwiększyć ciśnienie krwi i ryzyko rozwoju nadciśnienia ciążowego. Możesz jednak nadal cieszyć się tym produktem spożywczym, jeśli zachowasz umiar i wybierzesz odmianę o niskiej zawartości sodu. Poza tym panie ze skłonnościami do zakrzepicy oraz zmagające się z wrzodami, powinny odstawić ten złocisty produkt spożywczy.

Poprzednie

Oregano w ciąży

Plama mongolska u dzieci – wszystko co trzeba wiedzieć

Dalej
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x