Arbuz to owoc bez którego ciężko wyobrazić sobie upalnego lata. Jest bogaty w wodę, doskonale nawadnia, co jest niezwykle ważne dla kobiet w ciąży. 3 plasterki arbuza są równoważne z wypiciem 2 dużych szklanek wody. Czy zatem arbuz w ciąży to dobry pomysł?
Spis treści
Czy można jeść arbuza podczas ciąży?
Przed spożyciem arbuza podczas ciąży należy skonsultować się z lekarzem. Jeśli nie ma przeciwwskazań, można go śmiało jeść, ale w określonych ilościach. Nie należy kupować arbuza przed sierpniem, ponieważ może zawierać azotany i chemikalia, które niekorzystnie wpływają na organizm przyszłej mamy. Produkt należy spożywać ostrożnie – 2-4 plastry dziennie 3 razy w tygodniu.
Arbuz w ciąży – czy jest zdrowy?
Zawiera on dużo potasu i mało sodu. Pomaga zapobiegać dolegliwościom, takim jak skurcze i możliwe omdlenia oraz pomoże utrzymywać ciśnienie w odpowiednich granicach, co jest podstawowym środkiem ostrożności podczas ciąży. Kolejną zaletą arbuza jest to, że nie powoduje większych problemów ze strawnością. Arbuz jest niskokaloryczny i dlatego jest również dobry dla przyszłych matek, które muszą kontrolować swoją wagę. Jeśli zaś chodzi o cukry, zawartość jest względnie niska.
Ogólnie arbuz jest polecany kobietom w ciąży. Arbuz oczyszcza organizm z toksyn, soli i toksyn. Usuwa nadmiar płynów, zapobiega obrzękom. Wpływa pozytywnie na układ nerwowy. Dostarcza pożytecznych substancji przyszłej mamie i jej nienarodzonego dziecka. Pomaga radzić sobie z anemią spowodowaną niedoborem żelaza. Pozytywnie wpływa na metabolizm i funkcjonowanie układu pokarmowego.
Arbuz w ciąży a cholesterol i ciśnienie krwi
Jeśli chodzi o korzyści, jedzenie arbuza w ciąży będzie idealne gdy ma się ochotę na słodycze bez przekraczania kalorii i cukrów. Wbrew temu, co mogłoby się wydawać, w rzeczywistości zawiera tylko 8 gramy cukru na kilogram owoców. Słodki smak pochodzi głównie z innych substancji – alkoholi cukrowych – które nie są słodkie. Z tego powodu można wprowadzić go do diet niskokalorycznych i nawet przyszłe matki, które mają do czynienia z cukrzycą ciążową, bez przekraczania zalecanego spożycia, mogą być spokojne.
Arbuz może być również ważnym sprzymierzeńcem w kontroli cholesterolu. Jest to ważne w sytuacjach cholestazy ciąży, a w każdym razie we wszystkich przypadkach, w których wysoki poziom cholesterolu jest widoczny w badaniach matek. Dodatkowo arbuz zawiera cytrulinę, aminokwas zapobiegający problemowi nadciśnienia. Dlatego arbuz jest odpowiedni dla kobiet w ciąży, które mają problem z kontrolą cholesterolu i ciśnienia krwi, zwłaszcza po 38 roku życia.
Arbuz a I, II i III trymestr
W I trymestrze produkt może i powinien być spożywany, ponieważ jego bogaty skład nasyca organizm ważnymi składnikami i witaminami. W I i II trymestrze nie powinno się spożywać więcej niż 500 g miąższu rano i po południu. Natomiast w III trymestrze owoc jest szczególnie zalecany – pomoże z obrzękami, zmniejszy ryzyko powikłań. Wtedy zaleca się jego spożycie nie więcej niż 4 plastry dziennie.
Czy arbuz może być szkodliwy dla kobiet w ciąży?
Jeśli zjesz za dużo arbuza, może to spowodować biegunkę. Nadmierne spożycie tego soczystego owocu prowadzi do obrzęków i wzdęć. Niekiedy zdarza się także zatrucie arbuzem w czasie ciąży. Oznaki zatrucia można rozpoznać poprzez następujące objawy: utrata siły, biegunka, wymioty, zaburzenia widzenia, częste zawroty głowy, ból głowy, wzrost temperatury.
Arbuz a ciąża – przeciwwskazania
Arbuz nie jest szkodliwy dla przyszłej matki. Jednak istnieje wiele przypadków, w których jego spożywanie jest niepożądane. Kobiety mające alergie, problemy z układem pokarmowym, mające kamienie nerkowe powinny unikać tego owocu.
Jak wybrać dobrego arbuza?
Wszyscy dobrze znamy starą sztuczkę ze stukaniem w ten ogromny owoc. Uderzając kostkami dłoni w skórkę, arbuz nie może rezonować pustym dźwiękiem. Dobry arbuz powinien wydawać głuchy i słaby dźwięk. Tak właśnie sprawdza się, czy owoc jest dojrzały i gotowy do zjedzenia. Wśród odmian jedną z najpopularniejszych jest niewątpliwie Sugar Baby: mały rozmiar, który wciąż osiąga 4 kg – arbuz ten wyróżnia się ciemną i cienką skórą. W sklepie można dostać także już obrane lub pokrojone na pół arbuzy. Lepiej jednak wybrać cały arbuz, które bez problemu możemy przechowywać w lodówce, aby mieć pewność higienicznej integralności tego co spożywamy, zwłaszcza będąc przyszłą matką.